Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на Жорж Папазов вече е част от колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж

„Мечтание”, 1925 г.
Снимка: БТА

"Мечтание" – така се нарича картината на Жорж Папазов, която е вече част от фонда на центъра "Жорж Помпиду" в Париж. Това е първото платно на българския художник, което попада в колекцията на френския Национален музей за модерно изкуство, твърди БТА. Картината е създадена през 1925 г. с маслени бои и пясък, на платно с размери 72.5 x 60 cм.

Неповторимият талант на Жорж Папазов беше забелязан и преди една година, когато, директорът на Националния музей за модерно изкуство на Франция Ксавие Ре пристигна в България по покана на Френския институт, във връзка с изложбата "Жорж Папазов – Осветителят" в Националната галерия. Тогава Радио България ви срещна с Ксавие Ре – вижте материала на Мария Стоева от френската редакция на Радио България. 

По време на визитата си в София, френският гост бил искрено впечатлен от творчеството на Жорж Папазов и изказал огромното си съжаление, че център "Помпиду" не притежава негова творба. Още тогава, в личен разговор между него и колекционера Георги Василев, чиято колекция изграждаше гръбнака на изложбата, започнали преговорите за дарение на една картина на френския музей, става ясно от съобщението на БТА.

Изкуствоведите се надяват, че като част от колекцията на френския Национален музей за модерно изкуство, картината на Папазов ще допринесе за осветляването на българския художник като един от най-видните представители на сюрреализма и на световното изкуство от първата половина на ХХ век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20