Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОНМ на БНР представя тайните на тамбурата

Снимка: Ани Петрова - БНР

Истински празник очаква почитателите на българския фолклор на 8 февруари от 19 часа. Тогава Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти", този път – "Изкуството на тамбурата". На сцената в Първо студио на БНР ще застанат пет поколения музиканти от различни краища на България. Програмата ще включва както популярен, така и рядко изпълняван репертоар.

"Тайните на българските инструменти" е музикално-образователен проект на състава, който има за цел да поддържа жива паметта за историята на традиционните български инструменти и техните най-добри изпълнители вчера и днес. Пиесите, включени в концерта на 8 февруари, нагледно показват различните стилове на свирене на инструмента тамбура.


Публиката ще чуе именити солисти като Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров, Петър Миланов, Вели Чаушев, Християн Цвятков, Николай Коджабашев и Стоян Чалгънов. Ще се запознаем и с младите таланти от НУФИ "Ф. Кутев" гр. Котел с ръководител Христина Койчева, НУФИ "Широка лъка" с ръководител Стефка Гайдева и Фолклорна група "Веселина" при ЦЛТРД гр. Благоевград, начело с Веселинка Боянова.

Една от красивите композиции, които ще прозвучат в 1-во студио на БНР на 8 февруари е "Ръченица". Изпълнението е на нейния автор Петър Миланов и ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15