Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три египетски художнички представят своя копнеж за мир чрез изкуство

Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново

“Светът стене - World groans” – това име избират три млади египетски художнички за своята изложба с живопис и графика, която представят днес в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Шахенда Таалаб, Рехам Сакар и Рехам Ахмед са възпитанички на Helwan university в Кайро, но част от обучението си прекарват в България по програмата за академичен обмен “Еразъм“. Именно като студентки във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университетте решават да направят изложбата.

“Създадените специално за експозицията творби разкриват емоциите, гледните точки на авторките, правейки ни съпричастни на копнежа за мир на младия, изпълнен с надежда човек”, казва доц. Анастасия Тонкова от ВТУ.

От своя страна, художничките разказват за мисията си да се придържат към корените. “По този начин изразяваме чувствата си чрез изкуството, пожелавайки световен мир”, заявяват те, засягайки вълненията, които са болезнени за света, разкъсван от жестоки военни конфликти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и..

публикувано на 22.09.24 в 10:10