Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна.
“Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и да се върнат отново“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Под звуците на известни фолклорни изпълнители от местни майстори приготвиха 500 кг от традиционната “Бабина гозба“ в голям чорбаджийски тиган. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.
Типични за празника са също кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита, както и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина.
Любителите на местните традиции, кухня и музика и утре ще се насладят на богата музикална програма, съчетана с кулинарни специалитети.Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..
Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..
Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..