Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

Снимка: Дарина Григорова

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската православни църкви.  


В словото си, епископ Герасим изказа радостта си да служи на този светъл празник, в който отбелязваме паметта на архиепископ Серафим Богучарски – небесен покровител на страната ни, многократно показал любовта си към българския народ. 

След смъртта си, отец Серафим продължава да бъде утеха в трудни мигове на вярващите и да се застъпва молитвено за тях, свидетелство за което са многобройните чудеса, свързани с храма. И до днес потокът от богомолци пред саркофага на софийския светец не секва, където всеки отправя молитвите си, с надеждата за изцеление на нелечими болести и недъзи.

Снимки: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00