Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

Снимка: Дарина Григорова

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската православни църкви.  


В словото си, епископ Герасим изказа радостта си да служи на този светъл празник, в който отбелязваме паметта на архиепископ Серафим Богучарски – небесен покровител на страната ни, многократно показал любовта си към българския народ. 

След смъртта си, отец Серафим продължава да бъде утеха в трудни мигове на вярващите и да се застъпва молитвено за тях, свидетелство за което са многобройните чудеса, свързани с храма. И до днес потокът от богомолци пред саркофага на софийския светец не секва, където всеки отправя молитвите си, с надеждата за изцеление на нелечими болести и недъзи.

Снимки: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45