Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Снимка: стопкадър

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин. Наскоро те публикуваха в интернет любопитен видео клип на някои от най-емблематичните конструкции от времето на соца.

"Искаме да ви покажем как понякога наглед спорно архитектурно наследство може да бъде магнит за туристи от целия свят. Затова подготвихме тази "бруталистична обиколка” на България. Защо бруталистична? Защото паметниците, които ще видите, са изградени точно в този архитектурен стил - брутализъм. И защото за любителите на архитектурата те са брутално яки!" – се казва в коментара към видеото.

Вижте видеото:

Този стил далеч не е характерен само за България или Източна Европа, но в България имаме едни от най-интересните обекти, които са още запазени и се радват на десетки, дори стотици хиляди посетители, твърдят създателите на видео клипа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35