Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски
Снимка: БНР

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на Радиото. Разнообразната програма включва оригинални пиеси, които през годините са били писани за Мира Кацарова предимно от Миро Турийски, повечето от тях по неин текст на български език. Други ще бъдат познати композиции като "Smile"(Усмихни се) на Чарли Чаплин, и "Don’t Explain" (Не обяснявай) на Били Холидей. За аранжиментите, създадени специално за този концерт, Мира казва:

"Всички аранжименти са на Мирослав Турийски, което е голямо предизвикателство за мен, защото той е много инакомислещ, различен музикант. Не е поставил тези песни докрай в най-популярния бигбендов контекст, тъй като това звучене е твърде специфично – то изисква различен тип аранжиране, дори различен тип вокално фразиране. Така че Мирослав Турийски отново е направил много любопитни, изненадващи и,както винаги, умни аранжименти."

Мира и Миро, и двамата съществени фигури на джаз сцената не само в родния си град Пловдив, но и в национален мащаб, създават музика заедно повече от десет години. За този период имат реализирани множество концептуални концертни програми, съвместни записи и албуми, сред които "My Cinema" (Моето кино) (2016),  "Теменужена"(2021) и "Beyond Jazz" (Отвъд джаза) (2023). С концерта "От тук до вечността"двамата музиканти разширяват творческите си търсения, като същевременно се радват на възможността да работят с Биг Бенда на БНР, разказва Мирослава Кацарова:

"Работата с Биг Бенда на БНР е много приятна за мен, защото от една страна диригентът Антони Дончев е един от най-добрите български джаз-музиканти – аз лично изпитвам огромно почитание и респект към него. От друга страна, сме приятели и знам, че той подхожда изключително професионално, но и много великодушно. Защото много детайлно изработваме всяка една от песните, и в същото време репетициите преминават с огромно чувство за хумор. Повечето от музикантите в бенда са наши приятели, немалка част от тях – от Пловдив, впрочем. Така че атмосферата на работа е една от най-хубавите, за която мога да си мечтая. Чакам с нетърпение този концерт на 21 март – деня, в който обикновено празнуваме първа пролет, така че освен хубавата музика, ще празнуваме и пролетта, и новия живот. Заповядайте!"

Оставаме с песента "От тук до вечността" по музика на Мирослав Турийски и текст на Мирослава Кацарова, включена в албума ѝ "My Cinema".


Снимки: БНР, Facebook / Мирослава Кацарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15