Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

7
Снимка: личен архив

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си образование по специалност "Театър на движението – пантомима", инструкторски курс в Академията на Беър Грилс в Англия, повече от десет години практикуване на екстремно планинарство и оцеляване, и членство в "Организацията на българските скаути". Той е Цветан Найденов и в последните месеци стана известен като българинът от Шаолин. Днес Цветан е на път да стане първият чужденец майстор на кунгфу, преминал през първата в историята онлайн програма, която учителите от манастира в древен Китай откриват по време на пандемията. Попада на нея случайно, ако може да вярваме на случайности.


"По време на ковид пандемията Китай беше затворил границите си за чужденци за цели три години, а след това хората там изобщо не са знаели какво ще се случи – ще отворят ли отново границите. Сред многото неизвестни са разбрали, че и това изкуство (бойното) с всяка година е все по-забравено и в един момент би могло да се изгуби, ако не се отворят врати към повече хора от цял свят и то с нови и модерни средства и подходи" – разказва пред БНР-Радио София Цветан Найденов.

Самата онлайн програма представлява двугодишно обучение. Първата година програмата, която според българина е изненадващо качествено направена и разписана, се осъществява дистанционно. Създава се затворена група за курсистите, в която днес членуват повече от 600 души от цял свят, където ежедневно се качват видео уроци, упражнения и практики. Всеки месец има изпити, които не са задължителни.

"Можеш да се обучаваш за удоволствие, но пък изпитите са едно чудесно средство, чрез което можем да си сверим часовника най-добре", казва Цветан Найденов.


"Когато започнах програмата нямах никакви цели, дори нямах за цел да я завърша. Казах си – започвам, но ще карам ден за ден, ще си плащам месец за месец и в момента, в който един ден се събудя и усетя, че това вече не е за мен и не намирам смисъл в него, ще спра да се заминавам. Още не е дошъл такъв ден!", твърди Цветан Найденов.

Година след началото на обучителната програма българинът разбира, че за да вдигне нивото е нужно да отиде на място. Така през лятото на 2023 г. той заминава за един месец в будисткия манастир Хуей Ган, който се нарича Източен Шаолин.

"На място е съвсем различно! Има неща, които само там се преподават, тъй като майсторът строго и умишлено не преподава някои от дейностите, свързани с обучението, защото е нужно те да бъдат под зоркия му поглед, изцяло на място, тъй като има някои опасни неща, които във времето не е добре да се практикуват от дистанция. За този 1 месец научих много, видях невероятни неща и се запознах със страхотни хора, с които и до ден-днешен поддържаме връзка" – посочи той.


Още с пристигането си в манастира и след цели 50 часа път от България до Китай Цветан разбира, че е избран да участва в легендарен местен  шампионат по бойни изкуства, дотогава напълно затворен за чужденци.

"Благодарение на моя майстор аз заедно с още 10-тима чужденци участвахме в демонстрация с групово изпълнение. Аз и още двама бяхме избрани да направим и солово изпълнение. И за груповото, и за соловото изпълнение спечелихме златни медали. За груповото дори спечелихме златна купа, което беше удивително".

Денят в манастира Шаолин за българин започвал в 5.20 сутринта. Следват тренировки, закуска, облагородяване на пространствата на мястото, обедна почивка и следобедни тренировки, които приключват към 18 часа. Всеки ден е отреден на различен вид тренировка за ума и тялото.


"Кунгфу, както казва моят майстор – това е животът. Преведено от китайски не означава бойно изкуство. Ушу значи бойно изкуство. Кунгфу означава време за реализация или време за усъвършенстване на дадено нещо – просветлява ни Цветан. – Идеята е не да станеш много добър боец, а да станеш много добър човек. Да пазиш семейството си, да помагаш на другите и да правиш мястото около себе си по-добро за живеене, без да мислиш целенасочено за това. Там, сред майсторите, човек се усеща в покой, концентриран и силен, без излишни неща в ума и тялото" – казва българинът. Приема философията, че само човек с отворено сърце може да бъде щастлив и признава, че чувства хората там много близки, а Шаолин като свои втори дом. И твърди, че промяната се усеща във времето.


"Усещам, че на определени ситуации реагирам по различен начин, спрямо това, което е било преди. Все повече добри хора се появиха в живота ми, започна да ми се получава да бъда над нещата съвсем естествено, без излишно старание, вследствие натрупаните практики, през които съм преминал", казва българинът.

В края на април Цветан Найденов ще замине отново за манастира Шаолин. Този път престоят му ще бъде само две седмици, в които ще защити последните два изпита и ще завърши програмата. Той вече е първият човек от онлайн програмата с диплома за помощник-преподавател, която получава в края на предишния си престой в Китай.

 "Те, майсторите там, имат по-големи планове за мен отколкото аз имам за себе си. Те искат да представлявам Шаолин в България, за да предам тези знанията на хората тук."

Снимки: личен архив, shaolintemple.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дарена Гешева със съпруга си Крикор, също лекар анестезиолог

Дарена Гешева и нейният живот, достоен за приключенски роман

Кнежа, София, ЮАР, Ботсвана и … Асеновград се преплитат в живота на сънародничката ни Дарена Гешева и със сигурност ѝ подаряват безброй спомени, които да разкаже на приятели и посетители в нейното кафене в близкото до Пловдив градче. Мястото вече е..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45