Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Снимка: БГНЕС

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица, в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според Православната църква, червеният цвят е символ на Христовата кръв и мъките, които той изживява на Светия кръст. От фолклорна гледна точка пък, яйцето е избрано за основен герой, около който се формира празникът, тъй като то е свързано със слънцето, живота и плодородието. Разчупването на черупката му се възприема като освобождаване от оковите на тленното.

Има и една любопитна традиция, свързана децата и младите хора в дома. За да бъдат опазени от зли очи и несполуки, бузките им се натриват с все още топлото първо червено яйце. След това то се съхранява пред домашната икона, до замяната му с ново на следващата година.

В украсата на Великденските яйца българката влага цялото си умение, естетически усет и традиция. Най-голямата колекция с писани яйца се съхранява в Историческия музей на Велинград. Местната самобитна художничка Мария Малчева е издирила и спасила от забрава модели отпреди повече от седем десетилетия.


С всяка следваща година се измислят нови техники за украса на Великденските яйца. Така към традиционните методи на багрене с бои от природни материали или на химическа основа, украсата им с восъчна писалка и пр. се прибавят и някои нетрадиционни похвати, за които разказваме в следващата публикация от колекцията на Радио България:

Дано да сме ви вдъхновили да създадете прекрасни писани яйца, който да увенчаят празника ви с вяра, радост и красота!

Вижте още:

Снимки: БГНЕC, Исторически Музей Велинград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05