Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

16
Снимка: Фейсбук/БКИ-Париж

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица.


Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350 години българско килимарство” и включва редки екземпляри от различни райони на страната ни с традиция в килимарството.


"Възхитително!", "Поздравления за прекрасната изложба!", "Чудесна аранжировка с хубави каталози"– това са част от реакциите на посетителите на галерията, както и на фейсбук страницата на Института, където са поместени снимки о откриването на 18 април.


Ако искате пример за успешна културна дипломация и промоция на страната ни, ето го! – написа във фейсбук и световноизвестният български художник и аниматор Теодор Ушев. В типичния си реалистичен тон той описва изложбата така:

"Ако има традиция и майсторство, с което България може да се гордее, това е Българският килим. В този тривековен занаят е втъкана чувствителността, усещането за ритъм, една свъхземна естетика и усещане за форма и цвят, уникална по същност и изказ.

Истинска експлозия на гения на Българската жена, килимът е едно от местата, където тя полага с таланта си невиждани форми, цветове, истории, емоции и копнеж за свобода.

Свобода от стигмите, тежкия си ден, предразсъдъците.


Килимът е най-чистият израз на този бунт към робството - робството на семейството, обществото, изкуство на категоричния стремеж към един пъстър , щастлив и различен свят.


Килими от миналия век, събирани с много любов от един холандски колекционер, изложени от днес в Български Културен Институт, поредния забележителен проект на Десислава Бинева" – написа Теодор Ушев.


Ако сте в Париж и искате да се потопите в магичния свят от багри и форми, можете да го направите до 14 юни т.г..



Още кадри от откриването на експозицията ще откриете в галерия под публикцията.


Снимки: фейсбук/БКИ-Париж




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30