16
							
											
											Всяко дете мечтае да има цялото време на  света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от  най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се  откриват още 2000 години преди Новата ера, когато населението на територията на  Мексико е приготвяло специална паста от какао. След това я смесвали с вода,  ванилия, мед и други подправки, създавайки вкусна напитка. По-късни цивилизации  припознали какаото като изключително полезно, дори успели да превърнат  какаовите зърна във валута, с която търгували.
За много хора днес шоколадът е постоянен  източник на щастие, защото консумацията му стимулира производството на ендорфин  – "хормона на щастието". Качество и вкусове има най-различни, но  изкушените от по-нетрадиционните превъплъщения на шоколада знаят, че е добре да  ги търсят в специализирани магазини или занаятчийски ателиета, в които сладкото  изкушение се прави пред очите им. Именно такова място, в сърцето на родната си Враца,  създава сънародничката ни Михаела Кътева.

"Преди време бях в Англия, работех  като шеф на едно предприятие за свежи плодове, където спестих голяма част от  средствата, които съм вложила в моя бизнес – разказва в интервю за Радио  България Михаела. – Работя с професионални машини, които са най-добри на пазара,  правят се в Италия. Също така, всички продукти, с които работим тук са на  най-високо ниво. Опитваме се да сме конкурентни на пазара, въпреки че се  намираме в малък град като Враца. Стремим се да  отговаряме на изискванията за нещо, което твърдим, че сме – работилничка за шоколад.  Имам също много интересни  френски шоколади, които в момента предлагам – с вкус на малина, с вкус на юзу (смес между лимон и портокал), маракуя, ягода, които са направени от  изключително качествени съставки. Тях влагаме и в направата на нашите ръчно изработени  шоколадови бонбони.“

Безценен опит в шоколатиерството сънародничката ни добива в Словения, където остава за 3 месеца, поканена от местен майстор:
"Беше страхотно, защото точно  когато аз отидох беше пандемията и  съответно затвориха абсолютно всичко. В  хотела, в който се бях настанила, бях единствено аз – спомня си майсторката. – Когато  пристигнах, домакинът ми получи много голяма поръчка от съседна до Словения  страна и ме помолиха от понеделник до събота да участвам в производствения  процес за бонбоните, а пък в неделя се бяхме разбрали, че ще експериментираме –  да правим нови рецепти и идеи, които аз имам, или той има и до момента не е  изпълнил. Общо взето работихме в абсолютен синхрон в неделята, а през  останалото време, произвеждахме горе-долу по 6000 бонбона, трима човека на ден  и това беше сигурно в продължение на месец, в който аз доста им помогнах.  Прекрасно изкарано време имах там.“

Днес всичко научено от словенеца, Михаела използва в своята собствена работилница. Вдъхновена от опаковките, които са използвани там, тя създава и свои своеобразни "пликове за писма“, с които поднася "сладки“ вести на своите клиенти.

Освен това постоянно съчетава различни вкусове:
"Често експериментираме и някои от  вкусовете, които имаме и до момента са още от началото на работилничката ми за  шоколад. Такива са например  пъпеш и  бекон. Запознах се с един суши майстор, който ми даде уасаби и създадохме  бонбон с уасаби и манго. Правим и други малко нехарактерни комбинации между сладко  и солено – черен пипер, вишна и черен шоколад, имаме също бонбони със сладки и  люти чушки с черен шоколад. Не забравяме и хората, които не могат да хапват  толкова много сладко. За тях  предлагаме  бонбони със заместители на захарта, за да може и те да се насладят на нашите  вкусотии. Предлагаме също така и различните проценти черен шоколад, а не само  бял и млечен.“

Щастлива е, че като учител в гимназия във Вършец успява да вдъхнови и свои ученици да изберат професията хлебар-сладкар. Някои от тях вече са приложили своите знания и в нейната работилница, подготвяйки се за различни кулинарни състезания. Съветът ѝ към младите е да правят онова, което ги удовлетворява и да реализират своя потенциал в България, като с помощта на различни европейски програми започнат свой бизнес.
Снимки: личен архив

Пролетта и празничните дни ни пренасят в свещения храм на вярата и храма на Мелпомена, където изкуството оживява чрез нас. В театъра търсим пътеводни знаци за по-добро разбиране на себе си и на времето, в което живеем. С осъзнаването, че съвременното..
На Радио България гостува канадският писател от египетски произход Ерик Шакур. Отличен с множество награди, дебютният му роман Ce que je sais de toi , "Това, което знам за теб" (2023 г.), е преведен или в момента се превежда на около петнадесет..
Диригентът с български корени, италианско възпитание и германски паспорт Боян Виденов – талантлив и чаровен музикант и мениджър със завидна европейска кариера, беше в София в средата на март за два спектакъла на "Мадам Бътерфлай" с участието на..