Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

13
Снимка: БТА

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава, Община Казанлък откри тематичния парк "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и археологията нови преживявания. Централно място заема триизмерен модел в мащаб 1:10 на столицата на одриския цар Севт III – Севтополис. Реалните останки от царския град днес са под водите на близкия язовир "Копринка". 

Доцент Даниела Стоянова разказва пред Радио България, че като консултант на проекта за тях е било важно докъде ще стигне реконструкцията в този огромен макет от 800 кв. метра.

Доц. Даниела Стоянова

"Познавайки добре останките от Севтополис, поради материала от който е изграден този паметник – камък за основите, кирпичи, които много лесно се разграждат и дърво – всъщност ние нямаме много сериозни останки от града. За археолога останките са много важни. Той може да надгради в себе си представата, но при макета има някаква добавена реалност. За нас беше важно докъде да стигне тази добавена реалност, трябваше първо да си изясним ще направим ли нещата до покрив и кое точно ще направим до покрив и да видим дали ще бъде възможно. Оказа се, че останките, които имаме позволяват реконструкции – графични или в 3D модели до покрив. Още повече, че бяхме подпомогнати в работата си от графични възстановки направени още от екипа, проучващ Севтополис. Постепенно добихме смелост, стъпка по стъпка, къща по къща, да стигнем и до самия дворец. Така че може би това, което посетителите ще видят, ще ги изненада, че изглежда така, но от материалите, с които е изграден градът би трябвало да изглежда така."


Археологът припомня, че Севтополис е построен в края на IV век пр. Хр. по модела на раннолинистичните царски градове. В планирането са използвани познати модели от гръцкия свят. Но акцентът при възстановката на античния град не е агората или храмът на божеството покровител, а владетелската цитадела, където има дворец с тронна зала, рeзиденция за живеене и храм на самотракийските богове. За съжаление през Средновековието над останките от цитаделата е имало селище и некропол. Камъните са преизползвани, което затруднява проучването на първоначалните структури.


Паркът "Светът на траките" включва и ново покритие на уникалния храм и гробница от V-ти век пр. Хр. под могилата Оструша. Направена е реставрация на стенописите по тавана. За да бъдат съхранени образите, туристите вече ще разглеждат копие на оригиналното култово съоръжение, което е изсечено от два монолитни камъка. 

Гробницата в могила Оструша
"Става въпрос за нещо, което трябва да е обичайна практика – да имаме защитна сграда, под която много добре се опазват останките от паметници. Не всички можем да ги сложим под защитна сграда, но в случая с гробницата в могила Оструша това е изпълнено и позволява да видим обекта в неговата цялост. Още след своето откриване той е покрит със защитна сграда, но е била достъпна само камерата със стенописите, а не целият комплекс. Защото комплексът се е  развивал на няколко етапа като архитектура, а запазеното е изключително впечатляващо и различно за Тракия. Сега ще можем да го видим в неговата цялост и в този комплекс със сигурност ще се използват новите технологии, за да могат посетителите да видят стенописите. Самата гробна камера няма да бъде достъпна за посетители, за да можем да опазим стенописите."

Доцент Стоянова от години проучва тракийските гробници и столицата на гетите в културно-историческия резерват Сборяново в Североизточна България, близо до село Свещари и град Исперх. Една от задачите, които си е поставила е съхраняването и консервацията на вече открите археологически обекти. Същата трябва да е съдбата и на множеството гробници, разкрити приживе от големия учен доц. Георги Китов в Долината на тракийските царе, пояснява ни археологът. Тя смята, че атракциони като "Светът на траките" са добри начинания, които ще насочат туристите към останалите богатства на траките съхранени в музеите на БългарияВ допълнение е изградена и велоалея, която свързва всички тракийски гробници в региона.


"Когато разбрах, че такъв проект ще бъде реализиран в ядрото на Одриската държава, се зачудих защо е необходимо – от гледна точка на това, че ние имаме реалните паметници.Но сега мога да кажа, че аз като професионалист, отивам в района, за да видя тези паметници, но други отиват да видят красивата природа, да видят Празника на розите и Долината на розите. Разбира се, може да има туризъм във всичките му измерения.Може би благодарение точно на подобни форми, които са доста по-достъпни, можем да привлечем за истинските паметници допълнително публика. Категорично трябва да опитаме всякакви форми за популяризиране на нашето културно наследство."

Вижте още:

Снимки: Иво Иванов, БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25