Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика събота е най-благословеният ден

Снимка: Архив

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света.

Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това обаче ще се случи в неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутрин и продължава до края на деня. Така последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват при звуците на тържественото “Христос воскресе!”.

Великденското богослужение в храм-паметника “Св. Александър Невски” ще бъде отслужено от наместник-председателя на БПЦ - врачанския митрополит Григорий, заради неотдавнашната кончина на патриарх Неофит. За богослуженията ще бъде използван благодатния огън, който беше донесен през м.г. от Йерусалим. 

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19