Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аржентина се провежда седмица на българската култура

Началото бе поставено с филмова прожекция

Снимка: БТА

С прожекция на филм "В търсене на Полихрон" на 20 май бе открита Седмицата на българската култура в Аржентина. Организатори на поредицата културни събития за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, са българското посолство и Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес.Официални гости на събитието в Дома на културата в Буенос Айрес бяха аржентинският министър на културата Габриела Ривадрес, както и представители на дипломатическия корпус. В началото посланик Стоян Михайлов отбеляза, че 24 май е значима дата както за всички българи, така и за целия славянски свят. 

Приветствие отправи и аржентинският министър на културата Габриела Рикардес. Тя сподели, че "много по-лесно се приема и обича това, което познаваш" и допълни, че една от мисиите на всички, заемащи ръководни постове както в Буенос Айрес, така и в цяла Аржентина, е да подкрепят мигрантските общности и да ги насърчават да стават все по-активни в представянето на своята култура и традиции. 

След края на прожекцията в Дома на културата бе открита изложбата "Историята на България през погледа на художниците".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Буенос Айрес

Иван Цанков, Аржентина: Изборите ни са като в оня виц за гаргата и сиренцето

Иван Цанков e наш сънародник, който от над 20 години живее в Аржентина и е секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина", интернет телевизия със..

публикувано на 09.06.24 в 18:45
 Клаудия Шейнбаум

Първата жена президент на Мексико е с българско потекло

За първи път в историята на Мексико начело на страната застава жена президент Клаудия Шейнбаум. Тя спечели категорична победа на президентските избори с около 58% от гласовете. "За първи път в 200-годишната история на републиката аз ще бъда..

публикувано на 03.06.24 в 14:45

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19