Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

4
Снимка: БГНЕС

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении обгорелите стенописи. В рамките на манастира са намерени следи от църква, датирана от XII век, както и останки от голям християнски некропол, съществувал до втората половина на 13век.Самата  църквае била изградена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство.

Археолозите са попаднали и на множество интересни артефакти от живота на манастира, включително канделабри, керамични съдове, монети, кръстове и обеци. Според специалисти това е рядкост, тъй като в християнските погребения от този период рядко се срещат гробни дарове.

Разкопките ще продължат през есента и се осъществяват със съдействието на Община Созопол.

Вижте още:

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25