Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Снимка: личен архив

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски мотив, който ни отвежда към "Приказки от 1001 нощ". В текста също откриваме препратки към приказките, с които сме отраснали – две луни са всъщност два лунни месеца, отвежда ни вдън гори и в огледален свят… Относно идеята, Вяра допълва:

"Посланието е, че човек трябва да премине през сто земи, за да стигне до себе си и/или до някаква истина въобще за себе си, за живота, за усещанията у себе си. И в крайна сметка докато търси, намира най-вече любовта в себе си, което е може би най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек."

Автор на текста, музиката и аранжимента отново е Чавдар Цолов. Това е съпругът на Вяра Панталеева, с когото от години създават както нейните песни, така и детските песни за Вокалната група "Мики Маус", която Вяра създаде и води вече над десет години.


Певицата признава, че семейството е огромен източник на вдъхновение за нея и Чавдар – и двамата обичат да са в състояние на творчество, създаване и креативност. "Виновник" за приказното звучене на новата им песен е тяхната малка дъщеря Рая, която е и в основата на първата им наскоро издадена музикална книга "Рая и буболечките". В нея Вяра Панталеева е включила и дечицата от Вокална група "Мики Маус" със записи на 14 песни към книжката, отново с автор Чавдар Цолов. Потвърждава, че за тях Рая определено е вдъхновение и двигателят на много от нещата, които правят – освен за вокалната група, и за самата Вяра като човек, който се нуждае да се изразява чрез музика.

Преди да чуем песента, ето и посланието на Вяра Панталеева към всеки от нас:

"Пожелавам на слушателите да гледат ведро на живота, да бъдат по-толерантни, да се усмихват, да имат хубаво и щастливо лято. И все пак да намират светлата страна в себе си!"

Снимки: личен архив Вяра Панталеева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05