Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От хеви метъл до българска народна музика

Музикантът Фабрис Пети - единственият мъж в женския народен хор на ансамбъл "Шевица"

Французинът напуска работата на мечтите си в Канада, за да дойде в България

3
Снимка: личен архив

През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна възпитано до последното момиче от страната на алтите. 

Фабрис Пети е музикант, който напуска своята работа-мечта в Канада, за да дойде в България и... да пее народни песни. След 9 месеца в страната ни, Фабрис се завръща в родната си Франция, но дни преди полета си разказа пред Радио България какво го е накарало да избере страната ни за свой временен дом.

Роден е във Франция, но през последните 12 години живее в Канада, така че има двойно френско и канадско гражданство. Владее английски и френски език, а освен това говори японски, испански, немски, италиански и португалски.

Животът му в Канада е чудесен - денем работи, нощем свири (той е вокалист на хеви метъл групата Interdrive) и играе видеоигри. За геймър като него работата му като мениджър на озвучаването на играта Assassin's Creed във френския издател на видеоигри Ubisoft е просто мечта. Затова решението да напусне Канада и работата си там никак не е било лесно, казва Фабрис. Но имал нужда от промяна.

"Канада малко ми беше дошла до гуша. Омръзнало ми беше от студа и тези дълги зими. Мразя да ми е студено, не обичам снега. Затова и ми беше толкова трудно през всичките тези години. Исках да се върна в Европа, но не бях сигурен дали искам да се прибера във Франция, или да опитам нещо ново. Бях се бях запознал с разни хора в България, когато бях тук преди две години, така че си казах: защо пък да не пробвам да отида в България?"

Оказва се, че България е всичко, което Канада не е. Времето е меко: за цялата зима пада сняг два пъти. Фабрис харесва както столицата София, така и природата извън големия град. Наслаждава се на вкусните зеленчуци, чувства се прекрасно в топлия климат и в компанията на още по-топлите хора на тази балканска страна. Създава приятелства – с момичетата от народния хор, с момчетата от фитнеса, с бившите си колеги от Ubisoft.


Шокира ли го нещо в България?

Не, всъщност не. Обръгнал пътешественик като Фабрис Пети не се шокира лесно, освен може би от едно нещо: попфолка.

Но освен попфолка, Фабрис не страни от нито един музикален жанр. Той редовно записва акустични кавъри на всякакви песни на своята китара - по желание на последователите си в социалните мрежи. "Хората искат някоя песен и аз я изпълнявам, така че всъщност не избирам. И получавам много различни стилове - от Мадона до персийски рок от 70-те години". 


Дали 9 месеца стигат да запееш български народни песни? По време на престоя си в България Фабрис почти не е пропускал репетиция на хора - три пъти седмично! Това определено дава резултат: той вече знае доста народни песни и дори изпя една в студиото на Радио България, за да го докаже:

Странното в случая с Фабрис и неговата музика е, че той от дете обожава да слуша българска народна хорова музика - при това женски хорове. Така че не е случайно, че съдбата го отвежда в хора на Представителния фолклорен ансамбъл "Шевица".

"За първи път ги срещнах преди 2 години. Винаги съм харесвал българската народна музика с женски хорове, всъщност още от дете. Така че, когато дойдох в България, си казах: "много искам да чуя народна музика на живо!". Нали разбирате, че е различно от това да ги гледаш в Youtube или да слушаш диск, исках да видя изпълнение на живо."

Фабрис успява да си уговори да присъства на репетиция на хора и остава очарован.

Фабрис Пети и неговите приятели от хора на ансамбъл ''Шевица'' импровизират върху версията на Ронан Кийтинг на If Tomorrow Never Comes:
Затова, едно от първите неща, които прави през септември 2023 г., когато се преселва в България, е да се присъедини към същия този хор, чиято репетиция е посетил две години по-рано. И ако си мислите, че е странно един мъж да пее в женски народен хор, знайте че в началото и на Фабрис не му е било много комфортно: 

"Първоначално ми беше малко криво, като видях, че няма други мъже. Чудех се няма ли мъжки хор или хор, в който има и мъже? Може би щеше да е по-подходящо да пея с тях. Но в крайна сметка свикнах.

Имах щастието да отида на концерт на хор "Мистерията на българските гласове" - извън България те са много известни. И, разбира се, успях да гледам представлението на "Шевица" в Русе. Което беше много хубаво, защото след като месеци наред съм пял с тях, най-накрая видях и спектакъла.

Ансамбъл „Шевица“ в Русе

Беше ми много интересно да ги видя всичките в костюми, в красивите им носии, да наблюдавам подготовката на спектакъла, цялата работа, която се върши зад сцената. Беше голяма емоция да чуя музиката на живо, защото на сцената тя е с различна енергия. Да, наистина се радвам, че успях да видя това, преди да се върна във Франция."

Във Франция Фабрис Пети смята да потърси български народен хор към българските културни центрове и да продължи да изучава народната ни музика.

Той е дошъл в България, без да планира колко дълго ще остане. Просто се е "пуснал по течението". Девет месеца по-късно, когато настъпва времето да се прибере във Франция, Фабрис е спокоен. Той ще се върне зареден с хубави впечатления, запознат с "балканския начин на живот" и въоръжен с най-важното знание - как се прави любимата му шопска салата.


Снимки: Facebook/ Fabrice Petit, личен архив, Facebook /Ансамбъл „Шевица“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Как Тервел-Любомир следва най-смелите си мечти като откривател в България

Любопитство към света около нас и неспирно желание да върви напред и да разгадава, какво се крие след всяка нова крачка и пробив в науката – това е водещата нишка към прогреса за един съвсем млад учен в България. Тервел-Любомир Боянов е само на..

публикувано на 08.06.24 в 10:25

Теодор Борисов –Il grande lupo bulgaro на марионетките

Той вдъхва живот на кукли от дърво, ала именно те, захранени с енергията на създателя си, с невидими конци като в истински марионетен театър започват да направляват собствената му съдба. И всички заедно да сътворяват магична атмосфера, в която поезията,..

публикувано на 27.05.24 в 10:10