Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България все още не покрива критериите за еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че страната е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

В съобщението са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец. Според тях 49% от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките 5 години, 64 на сто смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените, а 44% имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Очаква се до края на годината да бъде покрит и критерият за инфлация. Тогава София ще поиска от Еврокомисията и Европейската централна банка извънреден доклад за присъединяване към Еврозоната, съобщава Българската народна банка, цитирана от  БГНЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Карадимов

Технологичен гигант от Тайван иска да строи завод край Пловдив

Тайвански технологичен гигант преговаря за изграждането на голяма производствена база на територията на Тракия икономическа зона край Пловдив. Това съобщи министърът  на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се запозна с хода на..

публикувано на 16.10.24 в 18:44

България е 52-ра сред 165 страни по икономическа свобода

България е на 52-ро място по икономическа свобода в света за 2024 г., показва последното проучване на канадския институт "Фрейзър", съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването измерва степента на икономическа свобода в 165..

публикувано на 16.10.24 в 16:52

Тристранният съвет отново не се договори за минималната заплата за 2025 година

Без консенсус приключи днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проект на правителствено постановление за повишение на минималната работна заплата от сегашните 933 лева /477.04 EUR/ на 1077 лева..

публикувано на 11.10.24 в 18:30