Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборът на новия български патриарх

Снимка: БАН

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Българската православна църква избира патриарх

Съборът започна с неделна литургия в Синодания параклис, след което врачанският митрополит Григорий, който е и наместник-предстоятел на Светия Синод, поведе участниците към Българската акадамеия на науките за официалното откриване. “Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение”, заяви той.

След първото гласуване стана ясно, че митрополитите Григорий и Даниил отиват на балотаж. За врачанския митрополит Григорий са дали гласа си 64-ма делегати, за видинския Даниил – 51, а за Гавриил Ловчански – 19.

Очаква се името на новия български патриарх да стане известно в 14,30 ч. След това в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей и на представители на поместни православни църкви ще се състои интронизацията на новия глава на Българската православна църква. Церемонията ще уважат също президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В 18,00 ч. държавният глава и новият български патриарх ще участват в церемония по полагане на венец пред Паметника на Незнайния воин.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росица Матева

ЦИК публикува адресите на всички 769 секции за гласуване в чужбина

Кандидатите за народни представители за изборите на 9 юни са 6100, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 – мъже, добави Матева. Непрекъснато продължава..

публикувано на 04.06.24 в 15:44

За какво служи Виза тип С?

В серия от публикации Радио България дава информация, която да е в помощ на гостите на страната ни от чужбина. Визите са въпрос, който вълнува хората, пътуващи по света. Отговорът му зависи от това коя страна и за колко време се канят да посетят,..

публикувано на 04.06.24 в 10:51

Нови тарифи за личните документи

Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Българите от 18 до 70-годишна възраст ще имат лична карта с 10-годишна валидност, над 70 години личната карта ще е за срок от 30 години. Служебният кабинет прие Постановление за изменение..

публикувано на 30.05.24 в 15:24