Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговски камари в България призоваха държавниците ни към отговорно поведение

Седем от двустранните търговски камари в България напомниха на българския политически елит за нуждата от отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България.

"В този критичен момент за страната ни отговорността за вземане на правилните решения е в ръцете на всички Вас, които представлявате волята на народа", отбелязват в обръщението си от камарите.

Те призовават за политически консенсус относно върховенството на правото, гарантиране на сигурността и благосъстоянието на всички социални групи, както и върху икономическото развитие.

"Време е да се фокусираме върху създаването на устойчива икономика, базирана на наука, иновации, която да осигурява стабилност и просперитет и която е още по-добре интегрирана в Трансатлантическата икономика и конкурентоспособна на глобалния пазар", се посочва от бизнеса. Подчертава се необходимостта от полагане на усилия за присъединяване на България към Еврозоната през 2025 г., както и пълното присъединяване към Шенген. "Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис", се посочва в писмото.

Под документа са се подписали Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург Бизнес клуб, Българо-испанската търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара, Конфиндустрия България, Френско-българската търговско-индустриална камара.


Писмото беше разпрострнено до медиите преди очакваното на 3 юли гласуване в Народното събрание на предложения от ГЕРБ-СДС състав на Министерски съвет.



В понеделник, при получаването на първия проучвателен мандат, най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС обяви проектния състав на кабинета с премиер Росен Желязков. ГЕРБ-СДС разполагат с 68 депутати в 240-членния български парламент.

Президентът Румен Радев също призова партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната, и да не се стига до поредни избори. На брифинг в Гърция на 1 юли, където участва в откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана от сп. The Economist, Румен Радев потвърди, че ще отиде в Народното събрание за гласуването на проектокабинета "Желязков".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Държавата пое дълг от още 200 млн. евро

Докато в България и Европа брояха бюлетините след парламентарните избор, Министерството на финансите продаде на 10 юни държавен дълг за 400 млн. лв. или почти 200 млн. евро. Обявено бе, че ще се емитират книжа за 200 млн. лв., но в крайна сметка бяха..

публикувано на 11.06.24 в 10:18

Бизнесът обсъжда възможностите за внос на работници от чужбина

Представители на бизнеса се събират днес на среща, организирана от Българската търговско-промишлена палата, на която ще бъдат предложени решения за внос на работници от чужбина. Ще бъде споделен опит в процеса на подбор и наемане на такъв..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния. След завършването на..

публикувано на 06.06.24 в 14:34