Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Снимка: ДА „Архиви“

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф. Чипев“ – 130 години“, отбелязва на сайта си НЛМ. 
Първият роман в младата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само в България, но и по света. Век по-късно и в динамични времена "Под игото“ продължава да вълнува, предизвиква и разкрива минало и хоризонти, като запазва ключова роля и в образователната програма в българското училище. С приближаването на втория век след рождението на патриарха на българската литература, творчеството му остава непоклатимо на фона на исторически страсти и литературни спорове, като дава право на избор с преклонение пред Отечество и народ. 

Приживе поетът Иван Вазов пророчески записва: "спокойно гледам в бъдещето ази: там мойте песни все ще се четат".

По повод вазовата годишнина на 9 юли входът в столичната къща музей "Иван Вазов" е свободен за посетители, а от 11 ч. ще бъде отдадена почит пред паметника на поета в София, съобщават организаторите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00