Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,9% по-скъп природен газ през септември

Снимка: Pixabay

Природният газ поскъпва с 1,9% през септември спрямо предходния месец. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 61,91 лв. на горивото за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена общественият доставчик “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В ценовия микс е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България – Гърция”, което покрива около 79% от потреблението за месеца. Като втори източник “Булгаргаз” посочва подземното газохранилище в “Чирен”.

От комисията обясняват поскъпването със следния факт: поради предложената от “Булгаргаз” цена, която е много по-благоприятна спрямо тази на международните пазари, клиенти са подали заявки за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество гориво за покриване на месечното потребление и повишава цената.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заводът на

Японски завод за кабели мести производството си от България заради високи разходи

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" планира да преустанови дейността на единия от заводите си в България - в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият ѝ завод - в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет, предаде БТА. Причината е..

публикувано на 15.09.24 в 17:00

България лансира идеята за общи туристически маршрути с Турция

Министърът на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България – открий и сподели“ в Истанбул, Турция. Форумът цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт. „Вярвам че съществува сериозен..

публикувано на 15.09.24 в 14:21

България иска облекчаване на вноса на български селскостопански продукти в Китай

На българо-китайски бизнес форум в София президентът Румен Радев изтъкна пред представителите на китайския бизнес предимствата на бизнес средата в България и наличието на висококвалифицирани специалисти. "Няма кола, произведена в Европа, която да..

публикувано на 12.09.24 в 14:38