Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“
Снимка: БТА

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война.

В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти, архивни документи и информационни пана, е представена историята на  34-ти пехотен троянски полк и участието му във войните за национално обединение. В полка са участвали войници от днешните общини Троян, Априлци, Ловеч, Угърчин и Севлиево, разказа за БТА Христо Калистерски, председател на Национално дружество "Традиция". 

Историческият комплекс в старопланинското градче е наречен "Балканци" на името на марша, с който полкът е влизал в бой. Новата туристическа забележителност е разположена в родната къща на Спас Балевски, един от героите на военното формирование, която е паметник на културата.

Идеята и реализацията на проекта са на местния клон на Национално дружество "Традиция" и се осъществяват със съдействието на Община Троян, допълни той. Финансирането, в размер на 120 000 лева, е по проект на Местната инициативна група "Троян, Априлци и Угърчин".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30

"Рождество Богородично" – Палѝгодèн пази завещаното от св. апостол Павел

След големия господски празник Успение Богородично, Рождението на Божията Майка е на особена почит в България. Църквата ни го отбелязва на 8 септември, заедно с гръцката православна църква, а останалите поместни православни църкви почитат празника на..

публикувано на 08.09.24 в 05:20