Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България е най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна в Европа - "Тисата"

Дървовидна хвойна в резерват „Тисата“
Снимка: pirin.bg

Точно преди 75 години, а именно през 1949 г., най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна (Juniperus excelsa) в Европа - "Тисата", намиращо се в подножието на Пирин, е обявено за резерват.  
Дървовидната хвойна е южен защитен реликтен вид, с малоазиатски произход. Достига на височина до 10-15 м. На места диаметърът на стъблата на старите дървета достига 1 метър. Друг вид, включен в Червената книга на България, в този район с категорията “застрашен” е обикновеният тис (Taxus baccata). Това е вечнозелено, изключително бавнорастящо дърво, достигащо височина до 30 м. В неговите иглици се съдържа алкалоидът таксин, който е отровен за човека и някои животни, затова го наричат също "отровачка".
Районът се отличава с огромно орнитологично богатство - тук гнездят 109 вида птици, 30 % от които спадат към южния (медитерански) комплекс – син скален дрозд (Monticola solitarius), орфеево, малко черноглаво и червеногушо коприварче (Sylvia hortensis, Sylvia melanocephala, Sylvia cantillans). "Тисата" се слави и с богатата си херпетофауна. От обитаващите страната ни 16 вида змии тук са установени 11 вида.

Вижте също:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10