Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни съкровища и артефакти от 14 наши музея ще гостуват на музея „Гети“ в Лос Анджелис

Снимка: Красимир Георгиев (НАИМ-БАН)

Над 150 експоната от 14 български музея ще участват в изложба под наслов „Древна Тракия и античния свят“. Експозицията ще бъде открита на 3 ноември в музея „Гети“ в Лос Анджелис и ще продължи до 3 март 2025 г., съобщават от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. От екипа отбелязват, че българските предмети представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата

Включените в изложбата артефакти обхващат период от над две хилядолетия – от късната бронзова епоха (II хил. пр.Хр.) до времето на Римската империя – и илюстрират важното място на Тракия в древния свят.

Ще бъдат представени емблематични за древна Тракия открития по нашите земи. Посетителите на Музея Гети ще могат да разгледат отблизо Вълчитрънското златно съкровище, Панагюрското златно съкровище, комплексът предмети от могилата Голяма косматка край гр. Шипка, съдове от Рогозенското съкровище и много други, научаваме от интервю на БТА с доц. д-р Маргарит Дамянов от НАИМ при БАН.

По думите му, водещи световни музеи също са предоставили предмети от своите колекции. Сред тях са музеят „Лувър“ в Париж, Британският музей, музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк и самият музей „Гети“. И още - тъй като древните тракийски земи се простират и извън съвременните граници на България – върху части от днешна Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, за първи път в подобна изложба участват и експонати от Гърция и Румъния, съобщава БТА.

Вижте още: 


Снимки: Красимир Георгиев (НАИМ-БАН)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Ангел Димитров

Новите членове в българо-македонската историческа комисия, работят постарому

В Скопие се проведе заседание на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Поради обновения състав на македонската страна в комисията основно са обсъдени „принципите на работа, протоколни и..

публикувано на 27.10.24 в 16:18

Свети Димитър Солунски – духовният покровител на Видин

На 26 октомври Църквата ни почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, считан за един от най-великите светии сред Православието. У нас името му се свързва и с възстановяването на Второто българско царство през XII век, когато братята-боляри..

публикувано на 26.10.24 в 04:45
Четници от ВМОРО, Илинденско-Преображенското въстание

Преди 131 години в Солун български интелектуалци основават ВМОРО

Датата 23 октомври, която запознатите с македонските дела свързват с основаването на ВМОРО/ВМРО преди 131 години в Солун, вече 17 години се чества в Северна Македония като държавен празник и е неработен ден в страната. Тази несъмнено важна за..

публикувано на 23.10.24 в 10:15