Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трета година BgFACE отличи сънародници на Западния бряг на САЩ

19
Снимка: FB/Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Световноизвестeн български актьор и хирург спечелиха признание на третото издание на Българските награди за изкуство, наука, образование и култура в Лос Анджелис – съобщи Генералното консулство на България там чрез фейсбук профила си.


Българската общност на Западния бряг на САЩ се събра в Града на ангелите, за да отдаде уважение към заслужилите свои сънародници. Консулството ни е било домакин на Българските награди за изкуство, наука, образование и култура, организирани от неправителствената организация BgFACE.


Обичаният български актьор Димитър Маринов, участващ в множество американски и български кино продукции, който развя родния трибагреник на сцената на Оскарите е отличен в категория "Изкуство".


Призът в категория "Култура" отиде при Българското образователно и културно общество "Пчела" /Bulgarian Education and Culture Society Pchela/, което обединява българската общност в Ориндж Каунти и Лос Анджелис около редица културни събития, представящи българските традиции.

Изследванията на Борис Минев в областта на ваксините срещу онкологични заболявания му донесоха признанието в област "Наука", а в раздел "Образование" приз взе Българско училище “Хан Аспарух”, което има два филиала в калифорнийските градове Сънивейл и Конкорд.


"Със специалната награда на Генералното консулство тази година беше удостоен световнопризнатият пластичен хирург Никълъс Николов, чиито усилия да промотира България са неуморни. Неговата инициатива да оперира безвъзмездно нуждаещи се от сложни операции в България и да предава своя опит заслужават адмирации" – четем в публикацията на Консулството.


Българските награди за изкуство, наука, образование и култура се провеждат ежегодно по повод Деня на народните будители – 1 ноември. По този начин неправителствената организация BgFACE отбелязва неуморните усилия на българската диаспора да издига родната култура, наука, образование и изкуство на световно ниво.


"Неправителствената организация BgFACE е създадена с мисията да обединява българите от различните щати на Западния бряг на САЩ, като показва и отличава съвременните будители. Неин председател е успешният адвокат и почетен консул на България за Северна Калифорния и Силициевата долина, г-н Огнян Гаврилов. Тази година непредвидени обстоятелства станаха причина той да не може да участва в събитието лично и наградите бяха връчени от г-н Васил Михалев, член на борда на директорите и неуморен двигател на фондацията в Лос Анджелис" – съобщава Генералното ни консулство в Лос Анджелис.


Снимки: Facebook/Consulate General of Bulgaria in Los Angelis





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Коларов и неговият път с виолончело към академична кариера в САЩ

Николай Коларов е български виолончелист, който вече близо 30 години гради академична кариера и развива концертна дейност в Минесота, САЩ. Дългият път отвъд Океана за него е свързан с желанието да започне магистратура в областта на струнните..

публикувано на 06.08.24 в 10:50

От есента ново българско неделно училище отваря врати в Чикаго

Ново българско училище "Българика" в Чикаго ще посрещне своите възпитаници за първи път през септември 2024 г.  "Нашето училище ще отвори врати за деца, които желаят да поддържат и развиват своя език, култура и традиции", отбелязват от Културен..

публикувано на 30.07.24 в 10:56

Теодор Ушев - с награда за цялостно творчество от кинофестивал в Италия

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия посвети специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев и го удостои с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г. за цялостно творчество и за принос в развитието на..

обновено на 23.07.24 в 10:09