Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите членове в българо-македонската историческа комисия, работят постарому

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БТА

В Скопие се проведе заседание на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Поради обновения състав на македонската страна в комисията основно са обсъдени „принципите на работа, протоколни и процедурно-технически въпроси”, предава БТА. Заседанието е преминало в колегиален тон, „но няма да има промени в досегашния начин на работа”, заяви българският съпредседател проф. Ангел Димитров. „Преминахме към старата тема, която ни ангажира от 2 години – Охридската архиепископия, но там разговорите приключиха твърде бързо без да има напредък. Не беше довършена и работата по един почти завършен протокол от последните заседания“, подчерта Ангелов. Следващото заседание на комисията работеща в рамките на договора за добросъседство и приятелство е в София на 12 и 13 декември.

От 7 членове на комисията македонският премиер Християн Мицкоски замени 6, катодосегашния съпредседател проф. Драги Георгие бе обвинен, че не е защитавал достатъчно националните интереси. Промяната отложи планираното за втората половина на септември заседание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Красимир Георгиев (НАИМ-БАН)

Златни съкровища и артефакти от 14 наши музея ще гостуват на музея „Гети“ в Лос Анджелис

Над 150 експоната от 14 български музея ще участват в изложба под наслов „Древна Тракия и античния свят“. Експозицията ще бъде открита на 3 ноември в музея „Гети“ в Лос Анджелис и ще продължи до 3 март 2025 г., съобщават от Националния..

публикувано на 26.10.24 в 17:35

Свети Димитър Солунски – духовният покровител на Видин

На 26 октомври Църквата ни почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, считан за един от най-великите светии сред Православието. У нас името му се свързва и с възстановяването на Второто българско царство през XII век, когато братята-боляри..

публикувано на 26.10.24 в 04:45
Четници от ВМОРО, Илинденско-Преображенското въстание

Преди 131 години в Солун български интелектуалци основават ВМОРО

Датата 23 октомври, която запознатите с македонските дела свързват с основаването на ВМОРО/ВМРО преди 131 години в Солун, вече 17 години се чества в Северна Македония като държавен празник и е неработен ден в страната. Тази несъмнено важна за..

публикувано на 23.10.24 в 10:15