Тодоровден е значим български празник, който се отбелязва в съботата след Сирни заговезни – тази година датата му е 8 март. Според народните вярвания, свети Тодор играе важна роля в пробуждането на природата за нов живот. Според поверието, на този ден светецът забивал гореща главня в земята, за да я затопли. След това яхвал белия си кон и отивал да помоли Господ да започне новото лято и да закриля реколтата и плодородието.
Според народните ни обичаи на Тодоровден на почит са конете, затова празникът е известен и като Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това се водят на водопой и на специално организирани празнични конни състезания – кушии.
Денят на св. Тодор е известен още и като ден на младите булки, нарича се още Булкина събота, в която омъжените в предходната година жени замесват хляба вкъщи. Празничната трапеза на Тодоровден е богата, като централно място заемат обредните пити с мая, които се раздават и на конете. И понеже вече са започнали Великденските пости, трапезата на Тодоровден включва разнообразни постни ястия, като леща, гъбена чорба, зелен фасул, пълнени червени чушки с боб, кисело зеле с ориз и т.н.
Имен ден днес празнуват всички, които носят името на светеца – Тодор, Тодора, Теодор, Теодора и пр. Бъдете честити!
Снимки: БГНЕС
Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..
В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..