Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рори Милър и кулинарните му приключения в българските села

"Страхотно е да общуваш с хората чрез храната" – казва американецът

16
Снимка: личен архив на Рори Милър

Рори Милър живее в България повече от 15 години. Занимава се с производство на крафт бира, работи като главен готвач в няколко ресторанта, основава заведения за бързо хранене с авангардно меню и усвоява тънкостите на традиционната българска кухня от години. По време на пандемията от Ковид-19 работи като доброволец в български болници. Многократно доставя хуманитарна помощ за Украйна след началото на войната. През 2023 година издава книгата "На око – Кулинарни приключения на село". В нея разказва за пътешествията си из българските села, където събира вкусни рецепти, среща се с местните жители и преоткрива един друг начин на живот, който отдавна е изчезнал в града.

Рори Милър в студиото на Радио България
След пристигането си в България, Рори стартира производството на крафт бира, за да продължи семейната традиция започнала от неговия баща в САЩ:

"Бях наистина мотивиран да покажа тази бира на други хора, защото по това време нямаше такава в България. Хората проявяваха интерес към този продукт и започнахме да събираме екип за първата компания за производство на крафт бира в страната. Това е много бавна индустрия. В Америка отне 40 години да се развие култура на консумация на крафт бира. Доста е трудно, особено ако нямаш финансов буфер. Произвеждах крафт бира в продължение на близо 10 години, но сега това е само хоби."


Преди няколко години Рори се впуска в кулинарно пътешествие из най-затънтените кътчета в страната. В книгата "На око” разказва за гостуванията си в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден и Дряново. Сред включените в книгата рецепти са кокоша саламура, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак и много други. Рори решава да озаглави книгата си "На Око" след като чува хората по селата да използват често този израз, когато добавят съставки към техните гозби без мерки и теглилки. "Но това придоби по-дълбок смисъл, когато се запознах с ежедневието на хората в тези села. И си дадох сметка как трябва да подхождаме към всеки аспект от живота – любов, работа, приятелство. Всичко трябва да се прави с повече душа и сърце и с по-малко пресметливост". Как обаче започва всичко?


"Влечението ми към кулинарията ме накара да участвам в проект на "Резиденция Баба". Въпросната организация посещаваше различни села в България с идеята да помага на местните с най-различни дейности. Това е един вид доброволчество, но за мен, като чужденец който беше живял само в София и видял единствено живота в столицата, това беше прекрасна възможност да опозная и други части на страната. Първоначално отидохме в Северозападна България близо до Видин. Аз бях в село Неговановци и прекарах 3 седмици с едно семейство. Целта ми беше да опозная хората, с които живеех. 

На гости във видинското село Неговановци
Бабите и дядовците разказваха много интересни истории и тогава ми хрумна идеята да обикалям и събирам интересни рецепти, за да науча повече за българската кухня, защото не знаех много за нея. И в този процес, говорейки с местните хора, аз разбрах каква е истинската България. Страхотно е да комуникираш с хората чрез храната. Тя ме отведе на места, където да науча какво е да живееш по-бавно, по-почтено и по-истински."

С баба Роса в родопското село Дряново
По време на обиколките из страната ни Рори събира множество автентични рецепти, които включва в своята книга. Сред любимите му ястия е "бял мъж” (белмуш), което има щастието да сготви в село Салаш, Северозападна България. 

Ястието „Бял мъж“
В родопското село Дряново открива друга любима храна – родопския качамак. "Общото между всички тези ястия е, че не изглеждат никак добре, но за сметка на това са ужасно вкусни", казва Рори.

Родопски качамак със сирене и месо
Първоначално идеята му била да създаде книга с готварски рецепти, но нещата се променили много бързо:

"След като посетих първото село осъзнах, че готвенето е хубаво и важно, но не колкото самите хора там. Те ми разказаха толкова много неща и ме научиха на житейски уроци, които никога не бих научил в града. Те бяха буквално изоставени и нямаше с кого да си говорят. Чувстваха се наистина щастливи да разкажат историите си. Моят живот също се обогати в емоционален смисъл. Определено бих прекарал време с някой от село, който вижда важните неща, отколкото с хора от града, които постоянно се оплакват за дреболии", продължава Рори.

В двора на дядо Васко в село Кабиле
През 2024 той представи книгата си в САЩ и Канада. Ето какво сподели за срещите си с българската диаспора:

"Беше страхотно пътуване. Успяхме да организираме събития в шест града – Чикаго, Ню Йорк и Сиатъл в САЩ и Торонто, Отава и Онтарио в Канада. Останах много изненадан от огромния брой хора, които присъстваха на представянето на книгата. Не знаех, че толкова много българи живеят в тези градове. Те се интересуваха от това какво мисля за страната им.

Рори представя книгата си в Генералното консулство на България в Ню Йорк
Беше страхотно да се срещна с много деца на български емигранти, които за съжаление не говорят български. Това ме мотивира да направя и английска версия на книгата. Силно се надявам тя да види бял свят, за да може българската диаспора не само в тези градове, но навсякъде в САЩ, Канада и Англия, да има достъп до нея. Замислил съм още едно пътуване в чужбина, този път с английската версия на книгата."

Рори Милър планира да напише и втора част:

"Тя ще се фокусира върху по-младото поколение. Идеята ми е да включим различни региони на страната. Вече бяхме в няколко села в Странджа и аз наистина искам да пиша повече за този край. Това загадъчно и позабравено кътче e изключително диво и прекрасно. Написването на първата книга ми отне близо три години, но се надявам втората да излезе доста по-бързо, защо не за Коледа."


Рори също така обича да отбелязва местните празници и обичаи. "През последните няколко години, покрай писането на книгата, бях канен на много места в страната и взех участие в най-различни прояви и фестивали. Там е много забавно и винаги си изкарваме добре. Преживях всякакви емоции покрай тези събития. Когато имам възможност, не пропускам и някои американски традиции", завършва Рори.

Вижте още:

Снимки: личен архив на Рори Милър, Костадин Атанасов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деворина Гамалова

Деворина Гамалова и нейната оптимистична теория за човечеството

Успешна солистка и реномиран педагог, българската цигуларка Деворина Гамалова повече от три десетилетия живее в Лондон. Родена е в Габрово, учи в Музикалното училище в Русе, в класа на Анелия Попова, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при..

публикувано на 07.08.25 в 10:25

Ина Сотирова за пътя си до Ямайка, миризливото манго и киното

Няма точна статистика за броя на българите, които живеят на остров Ямайка. Но като доказателство, че трудно може да намерим място по света, на което да няма поне един сънародник, наскоро се срещнах с режисьора Ина Сотирова, която от 10 години живее на..

публикувано на 03.08.25 в 09:25
 Еманюел Делум (в средата)

Как французинът Еманюел Делум от Париж откри страната ни и Радио България

Срещнахме французина Еманюел Делум в българската православна църква "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в Париж. Той е женен, с пет деца и семейството му изповядва православната вяра. Открива България в момент на голямо изпитание през 2018 г. по време..

публикувано на 29.07.25 в 11:05