В добруджанското село Смилец динята не е обикновен плод, а истинска легенда. На 30 август 2025 година там отново оживява Националният фестивал на динения маджун – сладкият еликсир, който местните наричат още "динен мед". Рецептата му се пази вече повече от два века и се предава от поколение на поколение, като се вярва, че готовият продукт може да издържи до сто години, без да изгуби вкуса и качествата си.
И тази година празникът носи обещание за зрелища, аромати и емоции. Гостите ще проследят на живо целия процес по приготвянето на маджуна – от разрязването на сочните дини до финалното сгъстяване в тавата. Атмосферата ще бъде още по-шарена с весели конкурси – за най-голяма диня и за най-едър пъпеш, с ателие "От бабината баница по-сладка няма" и с работилница за изработване на динени фенери.
Програмата включва и богата културна част – автентични народни песни и танци, етнографска изложба и възстановка на бита от българския дом отпреди два века. Децата на Смилец ще дефилират в атрактивно ревю на народни носии и накити, а на местния базар ви очакват занаяти, съхранили се единствено в този край на България.
Новото в тазгодишното издание е специалната сцена за детски таланти, където малките жители на региона ще представят свои песни и стихотворения. Ще има и дегустационен кът с различни варианти на маджуна – от класическия до съвременни интерпретации в десерти и напитки.
Вижте още:
От началото на 2024г. до 21 май 22-ма души са починали на работното си място при инфаркти и инсулти, предаде БТА като цитира данни на Главна инспекция по труда. За предходната 2023 г. в страната при нетравматични увреждания на работното си място са..