Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят към сърцето на българина минава през… туршията

Снимка: Елена Каркаланова

Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци, преминали млечно-кисела ферментация.


Вариантите на туршията са десетки, а всяка българска домакиня си има своя запазена марка. Най-важното при всички обаче е зеленчуците да се съчетаят правилно и да останат хрупкави, сочни и леко кисели.

Повече за това традиционно българско зимно мезе може да научите от материала от колекцията на Радио България Туршиите в традициите на българина.

Редактор: Десислава Семковска

Снимки: Елена Каркаланова, архив
По публикацията работиха: Марта Рос, Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да събудиш един народ – светла мисия през вековете

Българите сме сред малкото народи, които имат свой празник на духовността — Денят на народните будители. Отбелязваме го всяка година на 1 ноември, за да отдадем почит, но не на владетели или военни герои, а на хората на духа – онези българи,..

публикувано на 01.11.25 в 07:10

Димитровден – обичан есенен празник в цяла България

Денят на св. Димитър – 26 октомври, се празнува из цяла България, а мощите му, съхранявани в Солун, са постоянен обект на преклонение от българите, които често пътуват в Северна Гърция. В народния календар Димитровден се свързва с края на..

публикувано на 26.10.25 в 08:05

Св. Йоан Рилски – чудотворецът от Рилската пустиня

На 19 октомври почитаме паметта на небесния закрилник на България – св. Йоан Рилски Чудотворец. Основател е на Рилската света обител – най-големият и влиятелен духовен център в България. Йоан Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край..

публикувано на 19.10.25 в 06:30