Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните ни курорти са в готовност да посрещнат българските туристи

Снимка: banskoski.com
На прага сме на зимния сезон, трите ни големи български зимни курорти непрекъснато се състезават и доказват кой е най-известният, най-слънчевият, най-зеленията, най-старият на Балканите. Едно е ясно обаче - за всички предстои труден сезон. 

Още в края на октомври, със заповед на министъра на туризма, бяха приети единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, ски гардеробите, училищата и други.

Целта е да се предпази здравето на туристите, а по този начин и родният туризъм. Проверки още миналия месец установиха, че трите ни големи курорта се справят добре със спазването им и са безопасни.

“След 14-ти, следващата седмица, се надяваме да отворим с малка част от пистите. За очаквания ми е трудно да говоря, тъй като никога не сме изпадали в такава ситуация, въпреки че непрекъснато ми пишат хора и искат да знаят кога ще отворим. Много е трудно да определим кога да отворим, когато нещата не зависят само от нас”, коментира Иван Обрейков от "Юлен".

Той посочи още, миналата седмица машините са започнали да правят изкуствен сняг и се използва всеки ден с благоприятни ниски температури за подготовка.

Боровец също е в бойна готовност и всеки ден очакват ниските температури, за да започнат да правят изкуствен сняг. За нововъведението условия за безопасност и хигиена туристите ще бъдат информирани със звукова уредба на началните лифт станции, информационни табели и светещи табла.

Производителите на машини за сняг пък бързо са се преориентирали да произвеждат машини за дезинфекция, чрез технологията за създаване на наномъгла - тоест разбиват капката дезинфектант на съвсем мънички частици и дезинфекцират и въздуха, и повърхностите, без да мокрят туристите, похвали се Василия Константинова, директор на "Бороспорт".

“Ние сме напълно готови за отваряне с всички мерки, които трябва да се прилагат - с всички наши лифтови съоръжения и персонал. Всеки час, когато има ниски температури правим сняг, за съжаление прогнозите не са така добри. Ние очаквахме отваряне за 19 декември. Сега вече се целим в началото на коледните празници. Много важни клиенти са българите, гърците, румънците. Кои граници ще бъдат отворени, кои - не, никой не може да каже”, допълва Василия Константинова.     

Чуйте повече в двата разговора на Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

В по-малките хотели и къщите за гости са по-гъвкави към туристите

Въпреки притесненията в туристическия сектор, по-малките места за настаняване стават все по-предпочитани и това дава оптимизъм на собственици и управители на къщи за гости и хотелчета. Това констатира пред Радио София Елеонора Йосифова от Българската..

публикувано на 10.12.20 в 16:49

Константин Занков: Хотелите са готови за зимния сезон, хигиената е много добра

Ситуацията, в която живеем, не е обичайна и е много нестандартна за нас, но трябва да продължим да живеем, тъй като тази година без пътешествия няма кой да ни я върне, каза пред Радио София Константин Занков от Института за анализи и оценки в..

публикувано на 10.12.20 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток...

публикувано на 20.05.24 в 07:35