Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60% от започналите работа в България през 2021 са лица от уязвими групи

6
Снимка: БГНЕС

Член 48 от Конституцията на Република България гласи: Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условията за осъществяване на това право. В точка втора е записано: Държавата създава условия за осъществяване правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.

Световната здравна организация определя хората с увреждания като най-голямото малцинство в света, но за разлика от повечето групи, тази е с отворено членство: всеки един от нас може  по всяко време да стане неин член, било поради злополука, заболяване, или старост. В повечето случаи уврежданията се разглеждат като резултат от социално-икономически или политически фактори, злополуки или въоръжен конфликт. През март 2021 г. Европейската комисия прие стратегията за хората с увреждания за 2021-2030 г., в която включи основните препоръки на Парламента. По данни на комисията в ЕС има 87 милиона души с увреждания. Коефициентът на заетост на хората с увреждания на възраст между 20 и 64 г. е 50, 8 %, а на хората без увреждания – 75% . 28 % от хората с увреждания в Евросъюза са заплашени от бедност или социална изолация, спрямо 17,8% от общото население.

Каква е ситуацията в България? Пазарът на труда гостоприемно място ли е за хората от уязвимите групи? Д-р Петър Стайков, председател на сдружение „Център за подкрепа на социалната интеграция“ коментира: "Трудно е за един незрящ да си намери подходяща работа на свободния пазар на труда. Причините са много, разбира се, има обективни и субективни. При нас субективните фактори са и обективни. Ефектът от миналото продължава през настоящето и върви към бъдещето, за съжаление." Работещите хора със зрителни увреждания са под 10 %, заяви Стайков. 

По темата за правата на хората с увреждания в сферата на заетостта и социалната политика, Капка Панайотова, изпълнителен директор на Сдружение „Център за независим живот допълва: "Вече толкова години продължава тази архаична политика на медицинско третиране и то лошо третиране на хора с увреждания, като болни хора, което е подход забравен в Европа, от поне 30 години. Принципно имаме законодателство, което забранява дискриминацията по признак увреждане, но в същото време законодателството и практиките изравняват възможностите на хората с увреждания, спрямо тези без увреждания. Социалната политика има този недъг. Тя не води до изравняване на възможностите на хората с увреждания, чрез подходяща индивидуална подкрепа и адаптиране на средата. Това е основното, а трудовите права са нарушени в резултат на този подход."

Към уязвимите групи се причисляват и хората от ромската общност. Те трудно се адаптират на пазара на труда, без образование и квалификация. Ганчо Илиев, председател на Сдружение „Свят без граници“ уточнява: "Голяма част от ромската общност не търси активност поради факта, че по-голяма част от тях са с по-ниска степен на образование. Голяма част нямат придобита професия и в повечето случаи трябва да работят ниско квалифициран труд, с много нисък стандарт на заплащане. Това е демотивиращо за хората, които живеят и работят на територията на България."

Изводът е, че трудовата реализация на хората от уязвимите групи е трудна задача, с много неизвестни.

По данни от административната статистика на Агенцията по заетостта, през периода януари-май 2021 г. на работа са постъпили общо 104 330 лица, регистрирани в бюрата по труда. От тях, лицата от уязвимите групи са 64 032 или 61.4%.

  • Започналите работа младежи до 29 г. са 16 998. Относителният им дял спрямо общо започналите работа от групата на уязвимите лица е 26.5%.
  • 33 614 са безработните лица над 50 години, започнали работа през периода. Относителният им дял спрямо общо започналите работа от групата на уязвимите лица e 52.5%.
  • Продължително безработните лица (регистрирани в бюрата по труда над една година) започнали работа са 10 215. Относителният им дял спрямо общо започналите работа от групата на уязвимите лица e 16%.
  • 3 205 са лицата с увреждания, устроени на работа през разглеждания период. Относителният им дял спрямо общо започналите работа от групата на уязвимите лица e 5%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21