Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

11
Драматичен театър "Гео Милев", Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито каменен калдъръм можем да направим ретро снимка на отминали времена, се реновират с евросредства.

Благодарение на европейското финансиране паметниците на културата връщат блясъка и старата си славата. След реставрационно-консервационните дейности обектите стават по-популярни и посещавани от български и чужди туристи. Без европейските програми е почти немислимо общините да се справят сами, ако желаят да реновират културните забележителности на своята територия. Заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева уточнява, че с пари от Европа до този момент е реновирана и по-голяма част от културната инфраструктура на древния град. За близо 3 000 000, чрез Фонда на фондовете се реновира Лятната естрада на града, в парк "Митрополит Методий Кусев", а предстоящият голям ремонт за „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев““ ще бъде финансиран със заем от 4 000 000. Срокът за погасяване е 15 години, а максималният годишен лихвен процент за кредита е 1% на годишна база.

Три обекта в Ямбол и това са: ХГ „Жорж Папазов“, Музеят на бойната слава и Регионалният исторически музей ще бъдат обновени с евросредства по инвестиционната програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Заместник-кметът Енчо Кирязов пояснява, че строителните дейности и по трите обекта ще се извършват по едно и също време. Срокът за изпълнение на всеки е 30 месеца. На 25 октомври започва  модернизацията на ХГ „Жорж Папазов“. Сградата на бившата Синагога е паметник на културата и е адаптирана за галерия през 1979 година разказа Петко Йорданов - директор на галерията, която притежава най-богатата колекция от декоративно-приложни изкуства в страната. 

Макар и разположен на три граници Свиленград не е преставал да бъде част от голямото европейско семейство. Символът на града - старият мост над река Марица преди години бе ремонтиран с евросредства. В момента се изгражда Изложбена зала към ИМ в града. В нея ще бъде представена експозиция за копринарството в региона. По проект „Експониране на културното наследство“ се работи и за създаване на посетителски център в с. Мезек. Той се финансира с 193 000 лева безвъзмездна помощ по Програмата за развитие на селските райони.

От пресцентъра на Министерството на културата уточняват, че 43 са постъпилите проектни предложения в периода от 18-ти май до 18-ти август, през настоящата година, по първата покана по резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Общата им стойност е 30  275 629.33 лева.

 От пресслужбата на културното ведомство допълват още, че първата покана за набиране на проектни предложения по резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство, подрезултат 1.2 „Дигитално достъпни обекти на културното наследство“ заявените предложения са 22. Изпълнението им възлиза на 12  657 211.54 лева. 

Още подробности чуйте в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21