Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие на колело в Сишуан Банна в Южен Китай

БНР Новини
Участниците в инициативата на Радио Китай за чужбина и местните хора в планинското село в Дзинуо в Сишуан Банна
Снимка: Невена Праматарова
Автономният район Сишун Банна се намира в една от най-красивите и екзотични провинции Юннан в Югозападен Китай. Наричан е „Царство на растенията и животните“ и „Генна банка на биологични видове“. Това е една от най-желаните и атрактивни туристически дестинации и само за 2012 г. районът е посетен от близо един милион чуждестранни туристи. Тук може да се разходите в тропическата джунгла, да видите летящите пауни и дивите азиатски слонове, да посетите автентичните села на малцинствата, които са запазили хилядолетните си традиции и до днес. Не по-малко вълнуващо е да минете по Древния път на прочутия чай Пуър, отглеждан от векове от местните хора и да наберете от чаените храсти ароматната напитка, пренасяна с коне в древността до императорския двор и цяла Азия. Районът е известен и със специфичните за местната кухня ястия, подправени с прословутия доматен сос и безбройните зеленчуци, плодове, билки и подправки, които виреят тук. Далеч от модерните градове ще видите обикновения начин на живот на добродушните хора, ще усетите спокойствието и близостта с природата.
В Сишун Банна са съхранени историята и културата на 13 малцинства, сред които Тай, Хани, Булан, Дзинуо, Айни, Лаху, Уа, Яо. Сред тях Тай е най-голямото и е с население от над 300 хиляди души.
Радио Китай за чужбина и местното правителство организираха Конкурса за купата на Sino Li - пътешествие на две колела до Сишуан Банна, за да запознаят слушателите си от Русия и Източна Европа с богатото природно и културно наследство на този екзотичен район на Китай. В него участваха близо 30 хиляди души и девет представители от Албания, България, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Унгария, Хърватия и Чехия имаха уникалния шанс да обиколят на колело едни от най-големите забележителности тук.

Планината Дзинуо и планинското село там
Планината Дзинуо е една от най-големите китайски планини, където се отглежда чаят Пуър с най-голяма площ на чаените храсти. Намира се на 26 км. от гр. Дзинхун в Сишуан Банна. В планинските села, разположени сред тропическите гори тук живее малцинството Дзинуо, което наброява едва 20 хиляди души. То населява единствено този район и е последното включено сред 55-те малцинства на страната. Природният резерват показва всички аспекти от културата на етноса. Местните хора се занимават главно със земеделие и произвеждат сами всички способия за ежедневието си и оръдия за ловуване.
Танцът с големите барабани във формата на слънце на Дзинуо е един от първите включен в Списъка на държавното нематериално наследство. Музикалните инструменти Цикъ и Бугу, изработени от бамбук, са част от защитените обекти на фолклора в областта Сишуан Банна. 

© Снимка: Невена Праматарова

Ритуалът на жертвоприношение на потомците на Дзинуо, с който те се молят за добра реколта на богинята създателка на етноса
Девствените гори на Сишуан Банна са идеален дом за дивите животни. В момента тук са регистрирани над 429 вида птици и 129 защитени видове животни. Сред тях със световна защита са азиатският слон, кондорът, индокитайският тигър и леопардът, а 13 са национална ценност като дивите волове, антилопата, дебелото лори и др.

Долината на дивите азиатски слоновете
Ако искате да видите диви слонове това е мястото, което трябва непременно да посетите. Долината е национален резерват под егидата на ЮНЕСКО за опазване на биоразнообразието и е една от 50-те най-атрактивни дестинации за туристи от цял свят. Тук има 250 диви азиатски слона, които живеят в групи. Може да наблюдавате с часове как живеят в естествената им среда, как пият вода, играят в реката и търсят храна в тропическата джунгла. Те са по-малки от африканските слонове, тежат 5 тона, ушите им са по-малки в правоъгълна форма и имат две издутини на челото наречени „израстъци на мъдростта“. Смята се, че са по-интелигентни от тези в Африка, както и по-миролюбиви и изпитват по-силни емоции близки до човешките. Любопитно е, че и до днес специалистите в парка не са открили тайнствените им гробници, където старите слонове половин месец преди смъртта си отидат с останалите членове на групата, за да издъхнат сред натрупаните кости на своите предци.
Етносите в провинция Юннан имат традиция да дресират слонове. Малцинството Тай ги е отглеждало в миналото, за да им помагат в земеделските работи или във война. Днес те са само част от представленията, които се организират за туристите. След уникалното шоу може да се качите на тях и се разходите, да се включите в техните игри и запечатате този незабравим момент в снимка.

© Снимка: Невена Праматарова

Долината на дивите азиатски слонове е най-популярната туристическа дестинация на Сишуан Банна


Село Мъндзинлай на границата с Мианмар

В граничното село Мън Дзинлай живеят представители на малцинството Тай. Те изповядват течението на будизма Хинаяна, пренесено преди стотици години в Сишуан Банна. В селото са запазени 58 будистки храма, които събират поклонници от съседните държави. Те са духовно и светско училище за момчетата, които постъпват в храма на 7, 8 годишна възраст, за да станат монаси. Тук те изучават и езика на Тай близък до тайландския. Може да ги видите как се разхождат в оранжевите будистки одежди с религиозните ръкописи и учебници в ръка.
И до днес местните хора са запазили занаятите, развивани в продължение на векове – изтъкаването и боядисването на платове по древен метод с естествени багрила, грънчарството, занаятът на ненадминатите майстори ковачи, плетенето на съдове, предмети и сувенири от бамбук, производството на захар, хартия и вино с лечебни билки.

© Снимка: Невена Праматарова

Сутрешна будистка молитва на жителите на граничното село Мън Дзинлай
В Сишуан Банна има най-добре запазената тропическа система и това е един от 25-те горещи райони за опазване на биоразнообразието в целия свят. Площта на тропическите гори е 1.5 милиона хектара, което е близо 78 % от цялата площ на района.

Паркът на тропическите дъждовни гори в Сишуан Банна
В близост до гр. Дзинхун този парк е с площ близо 20 хиляди кв. м. и е един от най-големите в Китай, където съжителстват огромно количество биологични видове. В него растат над 6 хиляди видове тропически растения като над 50 от тях са защитени видове. Голяма част са безценни лекарства, използвани при лечението на рак, високо кръвно налягане, укрепват стомаха, а някой дори се използват като гориво. Паркът се посещава от близо 3 хиляди туристи на ден, които се посрещат с традиционните песни и танци на малцинството Айни.
Една от атракциите тук е шоуто на „летящите пауни“ до езерото Дзинху, където местните организират сватбените си тържества с надеждата техният брак да бъде щастлив като голямата любов на принцеса Нан Му Нуона и принц Дзао Шутунг от древната легенда. Това свято за тях място е обитавано от 3 хиляди летящи пауна, които след като чуят звука на свирката на своите дресьори прелитат над езерото от планината.

© Снимка: Невена Праматарова

На площада на празника „Пошуей“ хората се пръскат с вода и си пожелават всичко най-хубаво за предстоящата година
В девствения парк може да участвате и в Празника на водата на Тай, с който те празнуват Новата година по древния им календар в средата на месец април. Водата има голямо значение за етноса. Непрекъснато се чува „вода, вода“, с която те се обливат и веселят като си пожелават здраве и щастие. На площада, където се провежда празникът, посетителите могат да участват всеки ден в тържествения ритуал, облечени в костюмите на Тай.
По публикацията работи: Невена Праматарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Дано не ви объркват есенните сюжети и цветове в сряда. Но ако не знаете от къде да започнете, започнете от това, което ви прави щастливи! Добро утро на 25-ти септември! Събуждаме го с усмивка и навлизаме в информационния поток със сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Ще има ли многоетажен паркинг в..

публикувано на 25.09.24 в 07:06