Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
newspapers

Гръцкият министър-председател Андонис Самарас смята, че следващите месеци ще са определящи за това дали Гърция, след шест години на рецесия, жестоки мерки за икономии и реформи и с висока безработица от 27 на сто, ще успее да направи завой към по-добро, пише австрийският в. Стандарт.

Във връзка с въпроса за евентуална нова европейска помощ за Гърция, премиерът Самарас уточнява, че страната няма нужда от нови заеми. Нови данни и документи за дейността на гръцката неонацистка партия "Златна зора" публикуват вестниците в Атина, след като в събота пред съда се явиха още трима нейни представители по обвинения в принадлежност към престъпна организация. 

В. Етнос отпечатва снимки, на които един от нейните представители Илиас Касидиарис "гали" автомат "Калашников". Показани са членове на "Златна зора" във военни униформи и с бойно снаряжение да отправят хитлеристки поздрав.

До началото на процеса пред Международния съд в Хага по обвинението на Хърватия за геноцид против Сърбия и контраиска на Сърбия останаха по-малко от два месеца, а шансовете двете страни да оттеглят исковете си и да се откажат от съдебен процес са все по-малко, пише вестник Данас. Анализаторите смятат, че решение за оттегляне на исковете би било най-разумно за двете страни, тъй като съдебният процес изисква големи финансови средства и несъмнено ще увеличи националното напрежение между сърби и хървати, пише Данас.

Предновогодишните терористични атентати във Волгоград предизвикаха засилване на мерките за сигурност в Русия, констатира Ведомости в редакционен коментар.

Експлозиите отнеха живота на 34 души, близо 70 бяха ранени. Волгоградска област не граничи с Краснодарския край, където се намира Сочи, но предполагаемият мотив на терористите практически съвпада с почти официалната версия на руските власти - това е заплаха срещу предстоящата олимпиада, пише вестникът. 

Руските пощи вече приемат колети за региона на игрите само в отворен вид. Забранено е в Сочи да влизат превозни средства от други градове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44