Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС поиска категорична намеса на държавата в защита на тютюнопроизводителите

Снимка: БГНЕС

За категорична намеса на държавата в защита на тютюнопроизводителите се обяви в декларация Движението за права и свободи. Алиосман Имамов обяви, че въпреки протестите в някои места не е започвала изкупната кампания. Недоволството на тютюнопроизводителите расте, предупреди той и изтъкна значението на суровината за износа. Според политика е необходимо Комисията за защита на конкуренцията да провери дали има картелно споразумение между фирмите, които изкупуват тютюн, а Министерството на земеделието и храните да разработи варианти за разпределение на 100-те милиона лева, предвидени за тютюнопроизводителите, както и схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите по други програми за развитие на селските райони. Имамов предупреди, че ако тези мерки не бъдат взети, са възможни нови протести: 

Възможни са нови протести, които ще бъдат още по-мащабни и могат да ескалират в по-радикални форми на гражданско неподчинение. Проблемите тази година обаче преминават допустимите граници на търпимостта. Това се дължи преди всичко на промените, които бяха направени по закона за тютюна през 2012-а година, с които се либерализира търговията с тази специфична земеделска стока. Либерализацията на тютюневия пазар беше грешка с тежки икономически и социални последици за тютюнопроизводителите, защото беше ликвидирана възможността да регулира, контролира и подпомага търговията с тази специфична акцизна стока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44