Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще кандидатства за партньор на "Зелена седмица" в Берлин

Откриване на "Зелената седмица"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще кандидатства за страна-партньор на най-голямото световно изложение за храни и напитки "Зелена седмица" в Берлин. Целта е да бъдем символичен домакин на изложението през 2018-та година, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. Така ще се повиши интересът към страната ни и възможностите за износ на земеделска продукция. 

Статутът на страната-партньор, каквато е Естония на тазгодишното изложение, е на съорганизатор и символичен домакин, редом с Германия. Това дава шанс за широко рекламиране на постиженията в културата, икономиката и туризма на съответната държава. Цената на такова партньорство, според министър Греков, е поносима и далеч по-ниска от ползите, а условията ще се договарят между земеделските министерства на България и Германия. 

През 2013-а година в Германия са реализирани български земеделски стоки на стойност 142 милиона долара, като изнасяме предимно сирене, череши и краставици, но сме загубили традиционния пазар на плодове. До 2018-а година България трябва да навакса количествата, които земеделският пазар на Германия може да поеме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44