Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната ще излезе с данни за разсекретените документи за Кербала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се Министерството на отбраната да оповести данни по разсекретените документи за инцидента в Кербала. Преди 10 години в иракския град при атака с камион-бомба загинаха петима български военни. Част от родителите на загиналите смятат, че докладът, дори и разсекретен, няма да отразява обективно фактите по инцидента.

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди от 2003-та година и изготвеният от създадената тогава комисия доклад за изясняване на инцидента. 

Единственото, което искам да прочета в този доклад, виновниците - назовани, конкретни имена. Но вярвам, че това няма да се случи. Може би отново ще бъдат общи приказки. За мен има конкретна вина и искам в този доклад да го науча това, коментира майката на Антон Петров - Иванка.

Същото казва и Недялка Саръева, майка на Николай Саръев, който също загина в  Кербала. 

Голяма част от хората, които бяха там, и от страна на войниците, и от другите, бяха заплашени. Те не можаха да си пишат истината. Така че в тези доклади не знам, не вярвам дали ще е писана цялата истина. Тя ще е подменена, тя ще е записана насилствено или просто диктувана над момчетата да пишат това, което те искат, смята Недялка Саръева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44