Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на парковете в България организира дискусия на тема "Бъдещето на заменените гори в България"

Снимка: Таня Харизанова

Асоциацията на парковете в България организира дискусия на тема "Бъдещето на заменените гори в България". Дискусията е по повод очакваното решение на Европейската комисия по въпроса дали замените на гори представляват нерегламентирана държавна помощ.

Вече пет години Еврокомисията се опитва да разнищи технологията и размерите на измамата със заменките у нас, припомня екологът Тома Белев:

Вероятно Еврокомисията ще признае, че замените с гори са форма на държавна помощ и ще поиска от България възстановяване на тази помощ.

Понеже за пет години българският законодател също не направи нищо, може да се окаже, че няма кой да върне заменените терени и ще трябва държавата да плати.

За последната година, независимо че тези имоти са забранени за застрояване, те са станали, голяма част от тях, обект на сделки с фирми, които са регистрирани в офшорни зони и сме притеснени, че ако НС не вземе бързи мерки за спиране на търговията с тях, ще се окаже, че имотите ще бъдат собственост на офшорни компании, които няма да могат да бъдат задължени да възстановят държавната помощ и България ще трябва да плаща същата държавна помощ, вече като санкция към ЕК.

Близо 70% от заменените терени са препродадени и то доста изгодно за привилигированите участници в заменките.

Една от заменките на Черноморското крайбрежие, около 1000 декара, стойността на тези имоти вече е над 180 млн. лв. само по сделки, а стойността, на която го е заменила държава, е 10 млн. лв. Самите сделки показват, че имаме държавна помощ в размер на над 170 млн. лв.

За пореден път природозащитниците ще поискат промяна в Закона за държавните помощи и налагане на забрана върху продажбата на заменени терени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44