Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха на първо четене Изборния кодекс

Снимка: БТА

Депутатите обсъдиха на първо четене новите изборни правила. Коалиция за България предлага изцяло нов Изборен кодекс, а от ГЕРБ са внесли промени в действащия документ. Гласуването беше отложено за утре, въпреки че в залата имаше необходимия кворум, но с преобладаващо присъствие на опозицията.

Мая Манолова каза, че новият Изборен кодекс е структуриран по напълно нов начин и че за първи път един закон ще е валиден за абсолютно всички избори, включително и за Велико народно събрание:

За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представители, като предлаганият проект на преференцията е достатъчно нисък, за да осигури реално разместване на кандидатите в листите и достатъчна мотивация на хората за участие. Предлага се въвеждане на машинно гласуване. Целта е ограничаване на контролирането на вота и злоупотребата с хартиени бюлетини.

95 процента от новия кодекс са правила, които действат и в сегашния документ, заявиха от оозицията. Според Цецка Цачева, не е необходимо да се приема нов закон:

За смесена избирателна система, със силно застъпен мажоритарен елемент, защото преценихме, че ако отговорим на желанието на българските граждани 120 да бъдат мажоритарните райони е необходимо повече време, промяна  в немалко други законодателни актове, административна реформа.

От ГЕРБ предлагат изборната бариера за влизане в парламента да бъде намалена от 4 на 3 процента.

Мустафа Карадайъ засегна темата за предизборна агитация на майчин език и за принципа на уседналост.

Това е тест за нашето ниво на демократичност. Онези, които бяха изгонени от държавата те не са  гости на нашата родина. Те са граждани на Република България.

Павел Шопов каза, че с новия изборен кодекс слага край на 'фидософщината".

Досегашният Изборен кодекс стана символ на порочност. База за фалшифицирани, манипулирани и купени избори. На "фидософщината" трябва да се сложи край и този край се слага с новия изборен кодекс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44