Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене новия Изборен кодекс

| обновено на 23.01.14 в 11:54
Снимка: БГНЕС
Депутатите гласуваха на първо четене новите изборни правила, предложени от Коалиция за България. Проектът на нов Изборен кодекс предвижда преференциално гласуване, включително за Народно събрание, а прагът за разместване на листата да е 7 процента. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

В подкрепа на новия Изборен кодекс гласуваха 110 народни представители, 74 бяха против, а осем се въздържаха.

Мнозинството отхвърли предложените от ГЕРБ промени, а депутати от партията на Бойко Борисов разкритикуваха предложенията на левицата. Десислава Атанасова посочи, че новите правила не постигат интересите на обществото.

Те са за контролиране на Централната избирателна комисия и цялата изборна администрация и служат само за едно - да осигурят служебната победа на БСП. Този кодекс ще върне контролирания вот и страха у хората, заяви Атанасова.

Емил Радев от ГЕРБ също изтъкна, че има манипулация и че зад Изборния кодекс не стои гражданското общество:

Това, което е продукт на колежката Манолова, Бисер Петното и Йоло Денев няма да ви донесе победа и колкото пъти променяте изборното законодателство в 12 без 5, толкова пъти преживявате съкрушителни загуби. И опитът ви да въведете отново контролирания вот с номерата на бюлетините, корпоративния вот, да си осигурите служебна победа с превземането изцяло на ЦИК, явно това са начините, по които вашият лидер каза, че ще обърне земята и ще спечели тези избори.

От БСП отхвърлиха критиките. Мая Манолова се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите:

Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ. Изборният кодекс на Фидосова е отменен и никога повече ГЕРБ няма да могат да получат служебна победа на избори. Никога повече няма да има фалшификации с бюлетини, никога повече те няма да се печатат в печатницата в Костинброд, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, никога повече Борисов няма да бъде премиер. И днес Народното събрание гласува Новия изборен кодекс, който беше изработен за първи път заедно с гражданското общество. Гражданите няма да ви простят обидите, които отправяте по отношение на тях, тук, от тази трибуна, защото очевидно вие сте слепи и глухи за очакванията на хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44