Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДСВ подкрепи предложението на президента за референдум

Снимка: БГНЕС

НДСВ подкрепя  предложението на президента Росен Плевнелиев за  национален  референдум относно въвеждането на мажоритарен вот и задължително гласуване. Това заяви в Пловдив лидерът на партията Антония Първанова. Тя припомни, че в края на миналата година НДСВ започна национална подписка „Гласуваме всички“ за приемане на пакет от стимули в Изборния кодекс, които насърчават гражданската активност по време на избори и постигане на всеобщо гласуване. 

Според Първанова електронното гласуване е универсално лекарство за прилагане на прозрачност и гарантиране на чистота на изборите. Тя не смята, обаче, че за неговото въвеждане трябва да се питат гражданите. Тя подчерта, че задължителното гласуване е мощно средство срещу политическата апатия и срещу търговията с гласове, а предложението на НДСВ е въвеждането му да бъде съпроводено със стимули за гражданите.  Тя е категорична, че  в случая не се налага промяна на конституцията . 

Коментирайки резолюция на Европейския парламент, която изисква за първи път на предстоящите евроизбори политическите партии да слагат в бюлетините си логото на европейската партия, към която принадлежат, Антония Първанова заяви, че под въпрос остава как ще се явят АБВ, "България без цензура" и дори Реформаторският блок. Ако те не бъдат припознати от политически представените формации  в Европарламента, според резолюцията, техните евентуални депутати,  ще трябва да са независими.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44