Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване по интернет за българите в чужбина и у нас предлагат от ГЕРБ

Гласуване по интернет за българите в чужбина и у нас предлагат от ГЕРБ с внесени между двете четения промени в Изборния кодекс. От партията на Борисов припомниха, че ако има забавяне с приемането на новия закон, това ще е по вина на БСП и ДПС, които няма да се разберат за част от текстовете. 

От ГЕРБ отново предлагат мажоритарен вот с 31 избирателни района. Ще държат и на това съставът на ЦИК да бъде избиран от президента по предложение на парламента. Така ще се даде възможност най-голямата парламентарна партия да избере председател на комисията. И ще покаже, че управляващата партия се е съобразила с изборите от предходната година. Българите в чужбина да гласуват по интернет е друго предложение. От ЦИК те ще получават по пощата 14-цифров код за достъп, с който ще се гласува.

Според Цецка Цачева така ще се сложи край на монопола на партии, които за изборите разчитат на твърдите ядра за изборите. Цачева се обяви и в подкрепа на президентските предложения за референдум: Управляващите демонстрират страх от една по-висока активност, защото в този случай не твърдите ядра на определени партии ще определят резултатите, референдумът по никакъв начин не се използва като инструмент за саботиране процеса на второ четене на Изборния кодекс.

В предложенията на ГЕРБ остават при задължителното гласуване да се дава поименен ваучер от 20 лева за административни услуги. Според ГЕРБ Конституцията не забранява задължителното гласуване и няма пречки за електронен вот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44