Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Работодателите непрекъснато са притискани от синдикатите и държавата, което отблъсква инвеститорите

13 млн. болнични листа са издадени през миналата година, съобщиха от Българската стопанска камара в усилията си да защитят своя пакет от мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Мерките предизвикаха конфликт със синдикатите - те ги приеха като посегателство върху правата на работниците и служителите.

  През последните години работодателите са подложени на непрекъснат натиск от страна на синдикатите и държавата, което внася неустойчивост в трудово-правния климат и отблъсква инвеститорите. Като пример изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев посочи неколкократното увеличаване на минималната работна заплата, възстановяването на данъка върху доходите до 340 лева и не на последно място криминализирането на неплащането и укриването на осигуровките:

Трима свидетели и работодателят е за осем години в затвора, така, колкото е да откраднеш орден  от някого и да го присъдиш на друг без да го питаш, или за убийство, това искат синдикатите.


От КНСБ разчетоха в настояването на работодателите за цялостна реформа в трудовото законодателство намерение за намеса в трудовите отношения и отнемане на права на работниците и служителите. Затова от синдиката събират утре изпълнителният комитет, а ще настояват и за свикване на националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите непрекъснато експлоатират някакви може би недобри намерения на малка група работодатели, популистки, че карали бентлита, че незнам какво си било, че еди какви си заплати, че еди как са ги засичали предприятията. Това, че има такива престъпни лица, може би, за които говорят синдикатите, не е работа на работодателите, а работа на държавата.

А промените в отношенията са необходими, защото трудовият кодекс е от 86 година и е анахронизъм, поправян на парче.

Никога няма да се отделим от последното място в Европа с подобна политика. Ние сме обречени с подобна политика да бъдем на последно място с най-ниски доходи.

Затова от камарата призоваха за национален диалог по предложенията за социални и трудови реформи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44