Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски дипломат предизвика скандал с обидно изявление по повод ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел смята за "напълно неприемливо" използването на обидна дума от високопоставен американски дипломат за начина, по който Европейският съюз третира кризата в Украйна. Изявлението й е във връзка с разпространен аудио запис, в който помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд отправя обиден коментар по адрес на Европейския съюз.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че Нюлънд се е извинила за думите си:  Работим много близко с ЕС и с европейските представители, особено помощник секретар Нюлънд, що се отнася до Украйна. Тя поддържа близък контакт с върховния представител на ЕС Аштън и ме помоли да кажа, че е разговаряла с европейските си колеги и, разбира се, се е извинила.

Самата Нюланд отказа да коментира изтеклия разговор. Европейската комисия също не пожела да коментира съдържанието на разговора. Говорителят Пиа Хансен подчерта, че частните разговори не са част от усилията на Съюза в подкрепа на Украйна.

Междувременно протестите в Украйна продължават. Президентът на страната Виктор Янукович е уверил генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че ще се положат максимални усилия, за да не се допусне конфликтът да ескалира, както и че вече са направени "важни стъпки в мирното уреждане".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44