Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Парите за регионите се разпределят незаконно и предизборно

Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ обвини управляващите, че разпределят 500-те милиона лева за развитие на регионите незаконно, нецелесъобразно и с предизборна цел. Бойко Борисов ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да присъстват и кметовете на ГЕРБ.

Според анализа на ГЕРБ населените места с техни кметове ще получат 58 милиона лева от предвидените в бюджета за тази година 500 милиона лева за развитие на регионите. 131 милиона лева ще са за населени места, управлявани от БСП, а 71 милиона лева - за тези на ДПС.

Томислав Дончев изчисли, че общините са имали между 1 и 3 дни да подготвят апликационните форми за проектите:

Време за оценка около пет дни, което прави скоростна оценка на проектите - близо 100 проекта на ден. Населените места, ръководени от кметове от БСП, получават 175 проекта, ДПС - 120 проекта, а ГЕРБ - 38. Ускореният градеж на чешмички, почистването на дерета не са инвестиции, които генерират растеж. 

С тези пари, според ГЕРБ, можело да се финансира електронното управление у нас или да плащаме авансово по проекти за програмния период 2014-2020 година.

Менда Стоянова посочи, че една трета от парите - 100 милиона лева са за спортни зали, площадки и ремонт на градини и паркове. Тя даде пример със спечелен проект за няколко села в Разградско, където за хиляда души ще бъдат изградени и спортни площадки за 570 хиляди лева. 

Спортна зала в село Калоян, Разградско, където за 3 800 жители, ще се строи спортна зала за милион и половина. Тези проекти са много лесни, бързи за изпълнение, могат да бъдат разпределени на малки обществени поръчки и раздадени на близки и финансиращи фирми. 

Лидерът на партията Бойко Борисов отново покани премиера и финансовия министър на среща с кметовете, за да обяснят критериите, по които са разпределени парите.

Стотици дела ще заминат към прокуратурата, защото всичко, което е написано тука, ще бъде направено на малки обществени поръчки, иди после намери дали зелената площ не е изсъхнала от жегата. Ако това постановление остане, ние ще сезираме Сметната палата, ще сезираме и Европейската комисия.

В разпределянето на парите ГЕРБ видя източник на финансиране на кампанията на БСП и на ДПС за местните избори през 2015-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44