Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът критикува разпределението на средствата за развитие на регионите

| обновено на 10.02.14 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев критикува начина, по който правителството разпредели 500 милиона лева за развитие на регионите. Държавният глава смята, че ефектът ще е по-голям, ако парите бяха насочени към строежа на автомагистрала "Хемус" и тунела под Шипка.

Разбира се, министър-председателят и съответно ресорните министри трябва да дадат своите обяснения на база на какви обективни критерии са разпределили тази гигантска сума - 500 милиона лева. Едва ли това може да стане за три дни, както се е случило, едва ли може да стане по обективен начин, когато за толкова кратък срок са разпределени толкова много пари. Аз ако бях на тяхно място, щях да направя нещо много елементарно. Тези 500 милиона лева щях да ги дам да се случи магистрала "Хемус" и тунелът под Шипка. Резултатът щеше да бъде много по-голям за цяла България.

По-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо на премиера Пламен Орешарски с покана да обсъдят как са разпределени парите по Програмата за развитие 

Управляващите готвят законите в сектор "Сигурност" под масата, без съгласуване с президента, посочи Плевнелиев:

Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, чувам, че ще ми отнемат права, зададени по закони, и се питам, а някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза - отново в последния момент под масата или така, както през 2012 година се разбрахме, а именно в пълен консенсус. Ще ми бъде много интересно с какви аргументи и господин Станишев, и господин Местан, и господин Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 година, когато имахме Консултативен съвет по национална сигурност по пакета закони в сектор "Сигурност".

Плевнелиев очаква при дебатите по вота на недоверие да се набележат мерки в сектор "Сигурност". 

Президентът не коментира лансираната от лидера на БСП идея за референдум за данъчната система, но призова парламента да започне работа по предложението заедно с евровота да има допитване за изборните правила:

Дебатът започва да се случва. Очаквам от Народното събрание да уважат не само мен, но и милионите българи, които показаха, че това е важен приоритет за тях и да стартират съответното разглеждане в парламентарните комисии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44