Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според "Атака" опитите да се върне агитацията на майчин език поставят под въпрос бъдещето на НС

| обновено на 17.02.14 в 11:50
Снимка: БГНЕС


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира в кулоарите на парламента, че ако се направи опит да се върне въпросът за агитацията на майчин език, то се поставя под въпрос бъдещето на 42-рото Народно събрание. Ние смятаме, че не може да си затваряме очите пред наглостта, с която ДПС започва да преяжда с власт. Всичко това е възмутително. И не беше такава идеята за технократския кабинет на Орешарски. Ако се опитат по някакъв начин да върнат този въпрос, това ще бъде суперскандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува тоя парламент повече. На въпрос дали има опасност за съдбата на парламента от тук нататък, Сидеров отговори: Има, разбира се, никой парламент не е вечен.

В началото на пленарното заседание от "Атака" поискаха депутатите да излязат с декларация срещу изказването на Хюсеин Хафъзов от петък. Сидеров посочи пред депутатите, че в петък от трибуната се е чуло антибългарско и антидържавно изказване, несъобразено с Конституцията и културните традиции на България.

Председателстващият заседанието Мая Манолова обясни, че по време на на извънредното заседание с предварително обявен дневен ред не е възможно да се вкарват точки. Освен това от "Атака" не са дали и писмено предложение предварително, както е по правилник. Манолова каза още, че искане за разглеждане на предложението е възможно да се направи най-рано в сряда, когато е и редовното заседание. След отказа всички депутати от "Атака" излязоха от залата. Но все пак депутатите на "Атака" внесоха това предложение за декларация в деловодството.

Депутатите на ГЕРБ пък излязоха от залата малко след като започна гледането на Изборния кодекс. Георги Андонов от ГЕРБ използва процедурна хватка и поиска поименна проверка на кворума, за да се види дали останалите депутати на БСП и ДПС са достатъчни да бъде продължено засезанието. След преброяването се оказа, че няма кворум и заседанието беше прекратено.

Още от днешния пленарен ден чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44