Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от РИОСВ проверяват терена с дюни край Несебър

Снимка: БГНЕС

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас извършват проверка на терена с пясъчни дюни край Несебър, за който се твърди, че е започнало строителство. Преди една година избухна скандал около продажбата на 29 дка земя в защитена местност с дюни край морето за изграждането на ваканционно селище. 

По случая с продадения от държавата терен бяха заведени 2 съдебни дела. Инвеститорите на обекта внесоха жалба срещу заповедта на РДНСК за спиране на строителството, а Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинения срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов за допуснати нарушения при издаването на строително разрешително на фирма "Сле груп“. Държавното обвинение поиска двукратно удължаване на разследването срещу кмета и главния архитект, припомни говорителят на Окръжната прокуратора Красимира Кателиева и добави: 

До 20-и март е удължен срокът на разследването. Продължава разследването. Чака експертиза, която е назначена миналата година, но още не е изготвено заключението, и тя е комплексна - строително-техническа-архитектурна. Експертите трябва да изследват цялата налична документация по отношение на процесните имоти, процедурата по отчуждаването им, продажбата им, издаването на разрешителните за строеж. Да кажат, има ли нарушения при тая процедура, и евентуално, кои са виновните длъжностни лица?

Няма индикации за извършване на строителни работи върху скандалния терен край Несебър, каза главният архитект на общината Валентин Димов. По думите му теренът край Несебър е картотекиран като дюни, но в общината не е постъпил нормативен акт дали промяната е одобрена от МОСВ: 

Ново строително разрешение няма да бъде издавано, защото на практика съдът потвърждава старото разрешение за строеж, но то трябва да бъде презаверено и да бъде разкрита площадка, преди да започнат каквито и да е строителни работи. До момента никаква роля нямаме. Ние нямаме никаква индикация от инвеститора за предприемане на строителство. 

За да започне изграждането на ваканционно селище, инвеститорите трябва да презаверят строителното разрешително както в общината, така и в РИОСВ - Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Застрояването на дюните в местността Кокала край Несебър може да започне още днес

Застрояването на дюните в местността Кокала край Несебър може да започне още днес, след като в петък Административният съд в Бургас отмени заповедта на Районната дирекция за строителен контрол за спиране на проекта за вилно селище. Природозащитници..

обновено на 17.02.14 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44